Kritik mot vårdcentral efter dödsfall
I april 2005 avled en 59-årig man, förgiftad av sin blodtrycksmedicin. Nu påpekar Socialstyrelsen att vårdcentralen på Bagaregatan i Nyköping kunnat förhindra dödsfallet om de varit mer uppmärksamma på symptomen, och lyssnat mer på honom och hans anhöriga.
Chefsläkaren Åke Ehrnst i Nyköping har anmält dödsfallet till Socialstyrelsen som ett Lex Maria-fall. Enligt denna regel är sjukvårdspersonal skyldig att själv anmäla då patienter drabbats av allvarliga sjukdomar eller skador i vården.
Mannens familj hade försökt göra läkarna uppmärksamma på att medicinen kunde vara orsaken till problemen, men de fick inget gehör.
Det var anledningen till att jag gjorde anmälan enligt Lex Maria, jag ville ha klarlagt om mannen avled av biverkningarna av medicinen, säger Åke Ehrnst.
Han tror inte att vården kunde agerat annorlunda. Mannen behövde sin blodtrycksmedicin, och fallet var komplicerat, menar han.
Det som inträffat är djupt tragiskt, biverkningar av de här vanliga medicinerna är mycket ovanliga. Vi har inte tillräcklig kunskap om alla de biverkningar som kan förekomma. Vi kommer att ta upp detta i chefsläkargruppen, säger han.
Nu har Socialstyrelsen meddelat sitt beslut vårdcentralen på Bagaregatan får allvarliga påpekanden på flera punkter. De skriver i sitt beslut att dödsfallet kunnat förhindras, om vårdpersonalen varit mer flexibel och kunnat lyssna på patienten och hans anhöriga.
Det har funnits ett antal möjligheter för vården att komma till rätt diagnos, säger tillsynsläkare Dan Andersson vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro.
Socialstyrelsen går nu ut med information till landstingen om biverkningarna, och vikten av att lyssna till patienter och anhöriga.
Den som står på läkemedel bör skaffa en Patientfass, för att kunna koppla ihop eventuella biverkningar med sin medicin, men det fråntar inte läkarna ansvaret för förskrivningen, säger Dan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!