Veronica Andersson (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och hon välkomnar en granskning av demensboendet som det senaste året förekommit i ett flertal Lex Sarah-rapporter om allt från uteblivna vak till kränkande bemötande mot de boende.
‒Avdelningen har haft flera missförhållanden det senaste året. Nu har man kommit en bit på väg när det gäller åtgärder. Anmälan som nu görs tror jag ytterligare kan påskynda förbättringsarbetet, säger hon och understryker att problemen på det berörda demensboendet inte är kopplade till besparingar från politiskt håll.
‒Tvärtom, pengar har det funnits och nämnden har hela tiden tryckt på för ökade insatser och även gett ekonomiska förutsättningar för det. Däremot råder det stor brist på kompetent personal vilket gjort det svårt att rekrytera såväl enhetschef som annan vårdpersonal till avdelningen. Nu ser vi att det görs en satsning på både bemanning, utbildning och handledning vilket redan förbättrat situationen avsevärt, säger hon.
Den berörda demensavdelningen har synats under lupp sedan början av 2016. Tjänstemän från kommunen har vid två tillsynstillfällen konstaterat alltför låg bemanning, brister i dokumentation och vård av de boende samt en arbetsmiljö som beskrevs som ansträngd av flera i personalgruppen. Avdelningen har saknat enhetschef sedan slutet på 2016 och har under året haft en stor mängd avvikelserapporter.
I april i år slog den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) larm med en Lex Sarah-rapport där situationen beskrevs som ohållbar. Läkarordinerade vak struntades i, provtagningar glömdes bort, boende lämnades utan tillsyn eller utsattes för olika typer av begränsande och kränkande åtgärder samtidigt som kända avvikelser inte rapporterades.
Enligt rapporten beskrev personalen för MAS att de gick på knäna.
Larmrapporten fick kommunen att omedelbart sätta in flera akutåtgärder. Förutom extrapersonal nattetid togs en bemötandeplan fram och personalen erbjöds utbildning rörande palliativ vård, demens, dokumentation och rutiner.
Kommunen startade också en omfattande utredning kring det inträffade. När utredningen presenterades i slutet på juni konstateras att brist på ledarskap och rutiner på avdelningen starkt bidragit till den uppkomna situationen.
‒Ytterst beror problemen på att det saknats en bra ledning och här vilar ansvaret även på mig. Jag borde så här i backspegeln ha haft bättre koll på att saker inte fungerat och även varit tydligare mot den tillförordnade enhetschefen vilka ansvarsområden som ingick i uppdraget, säger Iris Pettersson, verksamhetschef.
Demensavdelningen saknar fortfarande en ordinarie enhetschef men Iris Petterson menar att vårens mest akuta problem är åtgärdade.
‒Vi har rekryterat ny nattpersonal och i september tillsätts en enhetschef med stor erfarenhet av demensvård till avdelningen. Vi planerar även att tillsätta en äldreomsorgspedagog för att handleda personalen som jag vill understryka verkligen är ambitiösa. Men demensvård är svårt och det behövs stöd och rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, säger Pettersson.