Andreas Johansson från Kolsva var på väg till jobbet på Gimlä bygg och förvaltning i Eskilstuna då olyckan inträffade i närheten av avfarten mot Gröndal.
‒Jag körde till jobbet som vanligt vid sjutiden på morgonen, säger han.
Han såg inte trädet falla utan rätt som det var låg det bara där i mörkret på körbanan.
‒Jag såg bara trädet. Sedan small det. Jag klippte det i hundra kilometer i timmen och hann inte bromsa förrän efteråt, berättar Andreas Johansson.
Andreas Johansson uppfattade det som att det var ett ganska kraftigt träd som blockerade E 20. Stammen träffade bilen i framrutan, precis i ögonhöjd, och krossade glaset och tryckte in biltaket. Grenarna trängde in i kylaren på bilen. Backspegeln flög av och glassplitter fyllde förarsätet, men själv klarade sig Andreas Johansson efter omständigheterna bra.
‒Jag fick glassplitter över mig men behövde inte uppsöka sjukhus. Däremot blev jag rätt chockad och är fortfarande skakig, säger han några timmar efter händelsen.
Bilen fick bärgas till en verkstad och Andreas Johansson fick skjuts hem av sin pappa.
‒Jag fick ta ledigt från jobbet i dag så jag kan fixa med bilen och så, säger han.
Även en annan bilförare råkade illa ut till följd av det nedfallna trädet över E 20. Också den bilen fick grenar i kylaren och var tvungen att bärgas från platsen. Men föraren klarade sig utan skador.
Händelsen ledde till stora störningar i trafiken på E 20 under tisdagsmorgonen men vid halv niotiden var det åter full framkomlighet på vägen.
Blåsten är enligt polisen den sannolika orsaken till att trädet hamnade på körbanan.
‒Man kan ju tycka att det inte borde stå så stora träd nära motorvägen, säger Andreas Johansson.
Enligt Trafikverket finns det inga specifika regler för hur nära motorvägskanten träd får stå.
‒Ofta finns det viltstängsel som är placerade flera meter från körbanan och sedan finns det tomma ytor även på andra sidan stängslet. Men är det privat mark på sidan om vägbanan kan vi inte gå in och ta bort träd förrän de fallit ner över vägen. Vi kan bara uppmana markägaren att ta ner träd om de utgör en stor risk, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.