Att leva upp till svenskens vanligaste nyårslöfte kan kännas lika jobbigt som duktigt. Men akta dig för att känna dig för nöjd om du nu har börjat gymma. Risken är stor att du har fjättrats i ett kontrakt som är nästan omöjligt att ta sig ur.
Skriv inte på direkt utan läs igenom hela avtalet först, uppmanar en konsumentvägledare i P4 Sörmland (15/1). Det är en viktig påminnelse, om än kanske ett surt besked för den som redan har bundit sig för ett års svettning. Startavgifter och bindningstider känner de flesta till. Uppsägningstider, straff för den som inte dyker upp på bokat pass och gym som kräver att få se flygbiljetter för att du ska få frysa ditt kort är desto mindre välkänt för många kunder. Avtal som förlängs automatiskt är en annan klassisk överraskning.
Det jobbiga är att allt oftast står i avtalet. Men paragraferna och fotnoterna har nästan blivit lika kruxiga som i de snikna mobilabonnemangen.
Problemet är inte politikernas att lösa. Företagen utnyttjar att vi är för lata och godtrogna för att läsa igenom alla avtalsvillkor i punktstorlek 6.
Undertecknad har haft kort på nio olika gymkedjor under tio års tid och erfarenheten säger att företagen har blivit allt mer kreativa i sina klausuler. Priset i kundovänlighet tog ändå Nordens största gymkedja när jag bodde i Danmark. Några fotnoter som jag hade missat i det massiva kontraktet gjorde att företaget vägrade ta emot mina månadsbetalningar. Det slutade med inkassokrav som damp ner i brevlådan ett år efter att jag flyttat tillbaka till Sverige.
Det är inte svårt att tjäna pengar på folks dåliga samvete och goda föresatser att komma i trim.