Kultur som kroppsvård
Hellre kultur än må-bra-piller. Det tycker Åsa Nelson och Anders Eriksson som nu drar igång med en verkstad för kulturupplevelser.
i största allmänhet. Men så behöver det inte alls vara, menar Åsa Nelson och Anders Eriksson, initiativtagare till Upplevelseverkstaden på Slakthuset i Nyköping.
Projektet är precis i sin linda och vad det kan bli av det är upp till sörmlänningarna själva. Här är det intresset som styr.
Det är klart att det är en risk, men vi vågar ta den chansen. Det viktigaste är att en sådan här sak styrs av behovet, säger Åsa Nelson.
Det känns oerhört spännande för det kan bli precis vad som helst. Hittills har det känts riktigt bra. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan folk hittar hit, säger Anders Eriksson.
Vad det handlar om är svårt att förklara, eftersom allting är så nystartat och innehållet styrs av de medverkande. Men klart är i alla fall att det kommer att handla om att företag, eller enskilda personer, anmäler sig till en kul kväll eller en hel kurs i kulturens tecken. Det kan handla om att måla, dikta, dreja eller sjunga tillsammans.
I Slakthuset finns en iordninggjord våning där resurser för de flesta kulturaktiviteter finns.
Om man frågar någon om den kan sjunga kommer troligen nio av tio att säga nej. Men om 30 personer sjunger tillsammans är det inget problem. Ett gäng från jobbet är en perfekt grupp för att testa en sådan här sak och det för dessutom arbetskompisarna när-
mare. När man märker att det är roligt, ökar livskvaliteten och man blir en glad och
lycklig människa, säger Anders Eriksson.
Det var de ökande sjukdomstalen idag som fick Åsa Nelson och Anders Eriksson att börja fundera i de här banorna.
Anders jobbar på studieförbundet NBV och har märkt en attitydförändring gentemot studieförbunden. Allt fler tycker att en kurs i ett studieförbund är något mossigt bara för äldre.
Studieförbundens hantverkstradition har förlorat i status. Men det traditionella måste paketeras för ett modernt behov, menar Anders Eriksson.
Folk mår lite risigt idag och de behöver en uppfriskande kulturupplevelse. Hjärnforskaren Matti Bergström säger att människor som får uppleva kultur ökar sin chans att få god hälsa. Det är därför jag kallar det vi gör för kulturmedicin. Hellre det här än piller. Lina Pihl
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!