Kulturer ska paras ihop
Namnet avslöjar att Alur Kuutmann har rötter i ett annat land, men själv är han född och uppvuxen i sörmländska Torshälla.
Mina föräldrar kom från Estland som båtflyktingar under andra världskriget, berättar Alur Kuutmann som talade estländska sina första levnadsår (sen lärde sig mina äldre syskon svenska i skolan och jag hängde på) och gick i estnisk skola varje fredagkväll.
Jag har vuxit upp i en exilkoloni och det är en erfarenhet som jag tror att jag har nytta av i mitt nya jobb.
Som sörmländsk mångkulturkonsulent ska Alur Kuutmann inte själv skapa och driva kulturevenemang. Däremot ska han para ihop kulturutövare, arrangörer och publik och se till att kreativa möten uppstår.
Det finns redan ett brinnande kulturliv i Sörmland.
Alurs uppgift är att fungera som kontaktmäklare och nätverksbyggare och utveckla det kulturliv som redan finns, säger Mikael Edlund (s) som är ordförande i landstingets kulturnämnd och en av dem som kämpat för att Sörmland ska få en mångkulturkonsulent.
Alur själv tar musiken som exempel.
Det kanske sitter en iransk musiker någonstans i en källarlokal som borde spela ihop med ett svenskt bluesband som håller till någon helt annanstans i Sörmland. Då gäller det att se till att de träffas.
Under fem år jobbade Alur som flyktingsamordnare i Eskilstuna och slogs av att de människor som bodde på flyktingförläggningen så sällan deltog i stadens kulturliv. Han är dock noga med att påpeka att jobbet som mångkulturkonsulent inte handlar om att integrera invandrare i det svenska samhället.
Förr talade man mycket om att man skulle ta hand om invandrarna. Sen dök mångfaldsbegreppet upp och det var första steget mot en jämlik relation mellan svenskar och invandrare. Minoritetskulturerna kan tillföra mycket i kulturlivet som är positivt för oss alla, inte bara för andra människor från samma kultur.
Kattis Streberg
Fakta / Alur Kuutman
Ålder: 50 år
Familj: Fru och fyra barn som är 21, 20, 17 och 7 år.
Bor: i Eskilstuna
Fritidsintressen: "Jag är flitig kulturkonsument, men kommer inte att ha några problem att fylla min tid när jag börjar på det här jobbet."
Lyssnar på: "Just nu en cd med den finske etnodragspelaren Markku Lapistö som spelade på pizzeria Tors Hammare i Torshälla för två veckor sedan."
På nattduksbordet: "Torbjörn Flygts roman Underdog och en antologi om Finlands och Sveriges relationer genom tiderna."
Ser på bio: "Jag är med i Filmstudion i Eskilstuna och ser det mesta, utom dålig action."
Aktuell: Projektanställd som mångkulturkonsulent i Sörmland under tre år.
Statens Kulturråd och Landstinget betalar 350 000 kronor var om året för projektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!