Kungligt på Wreta

En teatral kung. Jodå. Men absolut ingen fjant. När Bernadottebibliotekets chef Göran Alm ska ge sin bild av Gustav III är han mycket bestämd. Kungen var inte alls den fjolliga person som eftervärlden fått för sig.

Övrigt2005-05-17 23:05
Många har i efterhand föraktat Gustav III för att han var så teatral och alltid spelade olika roller. Men han var en stor politiker och kulturmonark. Om han hade varit en fjant hade man inte behövt plocka fram en Anckarström som kunde skjuta honom.
Som konsthistoriker och ansvarig för familjen Bernadottes eget bibliotek har Göran Alm bra koll på de svenska kungligheterna.
Men när han denna majkväll besöker Wreta Gästgiveri utanför Nyköping är det Gustav III han ska tala om. Kulturmonarken Gustav III, närmare bestämt.

Gustav III är en av mina favoriter. De insatser han gjorde för den svenska kulturen är fortfarande av stor betydelse.
Se bara på Svenska Akademien, Dramaten och Opera. Det han gjorde lever än.
Trots Gustav III:s stora teaterintresse är det kungens insatser för det svenska språket som Göran Alm sätter högst på hans meritlista.
Visst fanns och fungerade svenskan före Gustav III:s tid, men det var inte ett litterärt och kulturellt språk.
Kungen var med och skrev de första skådespelen på svenska och grundade Akademien för att vårda det svenska språket.

Jim Grundström på Wreta är extra nöjd med att ett av vårens kulturhistoriska föredrag handlar just om Gustav III.
Den gustavianska tiden sammanfaller ju med Wretas stora glansperiod som gästgiveri, säger Jim Grundström. Därför är det extra roligt att just Göran Alm kan komma hit.
Han har en sådan oerhörd kunskapskälla att ösa ur.
När vi bestämde oss för att ha dra igång föreläsningar på Wreta letade vi efter starka personligheter som hade något spännande att berätta.
Göran Alm är en sådan personlighet. Men Jim Grundström själv, som nyligen inledde föreläsningsserien med att berätta om sitt liv i designens tjänst, kan definitivt konkurrera med honom.

Plötsligt är de båda herrarna fullt upptagna med att kora Sveriges näst intressantaste kunglighet genom tiderna.
Det är en kvinna, säger Göran Alm för att ge en ledtråd.
Du menar Drottning Kristina? försöker Jim Grundström, men Göran Alm skakar på huvudet.
Nej, jag tänker på Karl XI:s mamma Hedvig Eleonora.
Men henne har man ju knappt hört talas om, protesterar Jim Grundström.
Nej, hon är tyvärr ganska bortglömd. Men hon blev riksänkedrottning när hon var 24 år och hade kvar den titeln i 55 års tid.
Hon var en stor kulturmonark. Det var Hedvig Eleonora som byggde Drottningholm, låg bakom Suecia Antiqua och instiftade lagen som säger att ett exemplar av varje tryckt skrift ska samlas i Kungliga Biblioteket.

Jim Grundström lyssnar nyfiket och föreslår ett nytt besök i höst.
Då kan det handla om Hedvig Eleonora i stället.
Ja, det vore hon värd, försäkrar Göran Alm.
Ulrika Eleonora har inte fått så mycket plats i historieböckerna, men hon styrde Sverige med järnhand när det behövdes.

Kulturhistoria och design är de två huvudspåren när Jim Grundström nu håller på att boka höstens föreläsare till Gästgiveriet.
Senare i vår ska författaren och ambassadören Jan Mårtenson (24 maj) och svenskt Tenns vd Yvonne Sörensen (1 juni) gästa Wreta. Då ska åhörarna få lära sig mer om skrivbordsmord, Estrid Eriksson och Josef Frank. Jim Grundström själv hoppas att föreläsningarna på Wreta ska kunna ha en traditionell folkbildaruppgift.
Vi vill att Wreta ska vara mer än ett ställe där man äter och bor. Det här är en fantastisk kulturmiljö och vi vill inspirera människor. Det finns ingenting som är så spännande som att lära sig nya saker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!