Kvinnors rättigheter, hur man bygger upp en moské och om legitimiteten för kvinnliga imamer. Det är temat när Sherin Khankan, imam från Köpenhamn, talar på stora scenen på lördag på årets Forumdagar i Nyköping.
Minuten du ändrar strukturen ändrar du maktbalansen
Hon är grundare till Mariammoskén, den första moskén i Skandinavien där alla imamer är kvinnor. Här leder kvinnor bönen, här kan par med olika religiös hemvist gifta sig och här får kvinnor som gifter sig rätt till skilsmässa, en rätt som kvinnor har i mycket få moskéer i dag.
– Enligt islamsk princip har kvinnan rätt till skilsmässa, men i dag har män tagit den rätten från kvinnor i många moskéer, säger Sherin Khankan.
Det är så de arbetar i Mariammoskén. De läser om Koranen med fokus på kvinnors rättigheter. Dels vill de riva murar och utmana de patriarkala strukturerna inom islam, på liknande sätt som har gjorts inom delar av kristendomen.
– Men exempelvis inom katolicismen har de inte lyckats än. Där kan kvinnor fortfarande inte leda bönen, påpekar hon.
Och dels vill hon jobba mot den växande islamofobin. Genom att läsa om Koranen vill hon och kollegorna i moskén visa att islam är en fredlig religion och en religion som likställer kvinnor och män. Och denna nya berättelse utgör ett hot mot de högerextremas beskrivning av islam.
– De vill att den ska vara krigisk och förtryckande. Det är en väldigt trångsynt och generaliserande bild. Vi presenterar en progressiv islam och det tycker de inte om.
Att det finns ett motstånd mot det hon gör tycker hon inte är konstigt, snarare naturligt.
– Det är ganska normalt. Minuten du ändrar strukturen ändrar du maktbalansen. Kritiken är ibland irrationell och bygger på känslor och rädsla. Den är ganska lätt att bemöta.
När moskén öppnade i februari förra året kallades den exempelvis av Eskilstunaimamen Abd al Haqq Kielan för en backade han dock från sina uttalanden.
Och Sherin Khankan är av en helt annan uppfattning, något hon också kommer att beröra när hon talar i Nyköping.
– Den första moskén som fanns var profeten Mohammeds husmoské i Medina där kvinnor ledde bönen för andra kvinnor. Det är en del av vår tradition.
Hon väljer att fokusera på allt stöd de får för sitt arbete och inte det motstånd som finns. Och hon är inte rädd.
– För att förändra en struktur måste man vara modig. Men jag är inte ensam, vi är en grupp.