Kvinnlig omskärelse angår det oss?

Könsstympning av kvinnor är ett begrepp som känns oerhört avlägset för oss som bor i Sverige. Det är dock ofta närmre än vi tror. I takt med att invandringen från länder där könsstympning förekommer ökar, måste även svenskars engagemang i frågan öka.

Övrigt2005-01-10 11:31
Omskärelse av kvinnor, eller könsstympning, som det heter med en mer korrekt term är en oerhört barbarisk tradition som förekommer i ett trettiotal afrikanska länder, samt delvis i Asien och Mellanöstern. Stympningen innebär att hela eller delar av kvinnans könsorgan skärs bort.
Könsstympningen medför ofta mängder av komplikationer såsom tillexempel svårartade infektioner som kan leda till döden, inkontinens, svåra smärtor eller spridning av HIV/AIDS på grund utav att instrumenten som använts varit orena.

I grund och botten handlar könsstympning av kvinnor om förtryck och kontrollerande av kvinnan. Visst finns det en mångfald av svepskäl vilka de som utövar omskärelse använder sig av, men självklart stämmer det inte att det till exempel är skönare för mannen att ha samlag med en omskuren kvinna, att det är estetiskt tilltalande, att det renar kvinnan och förbättrar hennes fertilitet, eller att någon religion föreskriver detta.
Det är snarare raka motsatsen, men tyvärr är det inte så enkelt att få människor att avbryta en så urgammal tradition.
Den svenska lagen mot kvinnlig omskärelse, vilken stiftades 1982 skärptes ytterligare 1999.

Numera är det dels sedan tidigare förbjudet att omskära flickor här i Sverige och dessutom att föra ut dem ur landet, för att låta dem omskäras i ett annat land där det är lagligt.
Runt om i världen finns många olika organisationer, som arbetar aktivt för att stoppa omskärelsen av kvinnor. En av dessa organisationer arbetar lokalt i Tanzania, och heter NAFGEM.
Organisationen anordnar bland annat workshops och seminarier, riktade främst mot politiska och religiösa ledare, barn och massajer.

Förutom detta har organisationen planer på att bland annat öppna ett dagis för massajbarn. Detta eftersom det är bland massajerna som könsstympningen i Tanzania är mest utbredd, samt starta ett kvinnohem, där kvinnor och flickor som rymt hemifrån av olika anledningar, som till exempel att de inte vill bli omskurna kan tas om hand på bästa sätt.
En liknande organisation finns alldeles här i närheten. Den kallas RISK, Riksorganisationen mot kvinnlig könsstympning och startades här i Nyköping 1994.
Även RISK arbetar aktivt mot könsstympning av flickor, genom att bland annat anordna kurser för både män och kvinnor, med diskussionsmöjligheter om till exempel könsstympningens många baksidor.

Traditionen med omskärelse av kvinnor är inte religionsrelaterad, vilket många tror. Den är helt enkelt en urgammal tradition som är totalt integrerad i många mansdominerade kulturer och samhällen.
Det är oerhört viktigt att alla människor tillsammans hjälps åt att ta ställning mot detta förskräckliga sätt att förtrycka kvinnor.
Organisationer som NAFGEM och RISK behöver allt det stöd och den uppmuntran omvärlden kan uppbåda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om