Låg bemanning och långa köer till vård
Sörmlands landsting har landets billigaste sjukvård. Enligt landstingspolitiker Östen Eriksson (kd) visar det att vården här delvis är sämre än i andra landsting.
Rapporten från norska konsultföretaget Helseplan visar att det inte konsumeras mindre sjukvård i Sörmland än på andra håll. Sjukvårdsanställda har således en tung arbetsbörda.
Östen Eriksson framhåller sin uppfattning att sörmlänningar inte får sämre vård och inte blir dåligt bemötta när de är sjuka. Han drar slutsatsen att personal som gör sitt bästa slits ner.
Det syns på alla sjukskrivningar bland landstingsanställda. Låg bemanning slår igenom i Helseplans undersökning.
Högspecialiserad vård får sörmlänningar på Regionsjukhuset i Örebro och Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Specialistvård är dyr. Mellan Sörmland och Örebro, som har landets dyraste sjukvård, skiljer det flera hundra miljoner kronor.
Men även utan dessa siffror kvarstår stora ekonomiska skillnader mellan landstingen. Östen Erikssons förklaring är att lasaretten här dimensionerats för mindre verksamhet än dagens. Vårdplatserna är för få.
På Nyköpings lasarett är intensivvårdsavdelningen dimensionerad för en patient i respirator. Idag har man två eller tre patienter i respirator!
Kristdemokraterna gick med på höjd landstingsskatt.
Men villkoret var att prioritera tre områden. Nu använder den politiska majoriteten skattehöjningen till mycket mera.
Har man så få distriktsläkare som Sörmland måste vården bli billigare, säger Östen Eriksson. Sörmland har en allmänläkare per 2 200 invånare. Enligt socialministern bör det finnas en allmänläkare per 1 500 invånare.
Ändå måste man lägga ner vårdcentraler, för att det är svårt att rekrytera läkare.
Östen Eriksson anser att gamla sparpaket lett Sörmland på efterkälken och att billigare sjukvård inte är något att stoltsera med.
Landstingsråd Alf Egnerfors (s) tycker dock att sörmlänningar får mycket sjukvård även om den är billigare.
Kostnadsnivå är ingen kvalitetsgaranti. Låg kostnad kan vara tecken på effektivitet. För vården följer vi ett kvalitetsregister.
Men Alf Egnerfors medger att primärvården är ett bekymmer. Allmänläkarna är för få. De tjänstgörande är till åren komna.
Det får vi lösa med rekryteringsbefrämjande åtgäder, anställningsförmåner och tydligare direktiv för primärvårdsåtagandet.
Socialministerns siffror tar landstingsrådet med en nypa salt.
Det är inte alltid antalet patienter per doktor som är avgörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!