Lagen är det enda 
som fjättrar mördaren

Övrigt2012-08-25 05:00

Förövaren, de överlevande och offrens anhöriga tycker alla att dåden var fasansfulla. Alla är överens om vem som är skyldig, och alla vill att gärningsmannen får ett långt fängelsestraff. I går infriades alla parters önskningar i Oslo tingsrätt.
Det är först nu vi kan skriva det som alla har påstått sedan den 22 juli förra året – Anders Behring Breivik är skyldig till terrorbombningarna i Oslo och dödsskjutningarna på ön Utöya som bragte 77 människor om livet.
Den stora knäckfrågan har under hela domstolsprocessen varit huruvida Breivik ska dömas till psykisk vård eller om han var så mentalt frisk när han begick dåden att han ska få fängelse. Det blev till slut livstids fängelse och förvaring. Det betyder minst 21 år bakom galler. Därefter görs nya prövningar som i slutändan kan göra att Breivik aldrig kommer ut från Ilaanstalten.
Breivik har gett terrorn ett nytt ansikte. Terrorn som vi kände den var ofta nätverk av personer som med storskaliga vapen attackerar människor i en annan religiös eller kulturell sfär. Breivik var ensam, isolerad och dödade sina egna landsmän. Det är obegripligt att en enda person kan åstadkomma så mycket död, skada och sorg för så många människor.
I sviterna av dåden har 22-julikommissionen utrett hur politiker, polis och räddningstjänst agerade den fasansfulla dagen förra sommaren. I rapporten riktas kritik mot att avgörande politiska beslut inte hade implementerats, att säkerheten i regeringskvarteren var för dålig och att polisen var för långsam. Nu pågår diskussioner kring hur liknande dåd ska kunna förebyggas. Det är en omöjlighet. Det är varken brukligt eller önskvärt att alla människor i ett samhälle kontrolleras för att garantera absolut säkerhet. Vi vill inte ha ett storebrors-samhälle där vi avlyssnas och förföljs helt utan rättslig grund.
Anders Behring Breivik har tidigare hävdat att han handlade i nödvärn utifrån en föreställning att Norge befinner sig i krig mot islamistiska krafter. För en lekman är det svårt att förstå varför en person med den verklighetsuppfattningen inte bedöms vara psykiskt sjuk. Men psykdiagnoser är endast konstruktioner av människan, det finns ingen naturlag för vad som är sjukt och friskt. Det viktiga är att rättsstaten upprätthålls och att gärningsmannen får det straff lagen föreskriver utifrån rättegången.
Även lagen är en konstruktion av människan, och lagar kan ändras. Men det är endast lagtexten som är greppbar nu. Dödandet den 22 juli är de värsta brott som begåtts i Norge sedan andra världskriget. Det skriver även gärningsmannen under på och det är som krigare han vill bli ihågkommen. Genom att döda 77 obeväpnade personer trodde han sig kunna bli en soldat i det han kallar ett civilisationernas krig. Att han skulle göra skillnad i det han ser som ett världskrig är naturligtvis en totalt orealistisk föresats. Han visste att hans brott skulle leda till livstids fängelse eller tvångsvård. Det är osannolikt att mördandet med alla dess följder skulle inspirera extremister till samma masslakt för att fullborda det så kallade kriget.
Vi kan aldrig förstå Anders Behring Breivik. Det är ingenting jag sörjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om