Lagen som slår mot den lilla människan

Övrigt2009-03-12 17:10
Anna är tjugo år. Hon gick samhällsprogrammet på gymnasiet men har inte bestämt sig för om hon vill plugga vidare. De senaste två åren har hon försörjt sig som kontorsassistent på ett familjeföretag. Jobbet var kul. Höstens minskade orderingång gjorde dock att företaget tvingades att säga upp personal. Anna blev arbetslös.
Ahmed är femtiofyra år. Han kom till Sverige från Irak för drygt fyra år sedan. När introduktionsstudierna i svenska var avslutade fick Ahmed, till skillnad från många av studiekamraterna, jobb som ingenjör på en industri. Ahmed är utbildad civilingenjör vid universitet i Bagdad, trivs med sitt arbete och är populär hos arbetsgivaren. Koncernens senaste vinstvarning ledde trots det till att han varslades.
Anita är fyrtiotre år. Hon är utbildad läkare och ensamstående mamma till två krävande tonåringar. Efter nästan femton år i den offentliga vården bytte hon i våras arbetsplats till ett privat vårdföretag. Arbetstiderna blev bättre, lönen högre. Däremot har Anitas nya arbetsgivare inte lyckats konkurrera med de andra vårdcentralerna. Nu väntar med största sannolikhet uppsägningar.
Anna, Ahmed och Anita är stereotyper. De finns inte i verkligheten men deras problem är verkliga. Arbetsmarknadslagstiftningens princip om sist in, först ut drabbar unga, invandrare och alla som vågar prova sina vingar. Resultatet blir en arbetsmarknad på vilken unga inte får något fotfäste, invandrare aldrig integreras och en fast anställning blir viktigare än arbetet i sig.
När förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och de fackliga organisationerna LO och PTK i onsdags bröt ihop var osämjan kring undantag från turordningsreglerna, tillsammans med olika åsikter om konflikträtten, huvudanledningen.
Oförmågan att träffa ett avtal är naturligtvis allvarlig. Arbetsgivarna talar inte om att ta bort turordningsreglerna. Svenskt Näringslivs krav är att kompetens skrivs in som en av faktorerna vid uppsägningsförhandlingar. Kravet är både rätt och rimligt. Framförallt mindre företag drabbas hårt när de i värsta fall dräneras på kompetens.
Den svenska modellen formades under en tid präglad av stora industrier. När strukturerna på arbetsmarknaden nu är på väg att förändras bör också turordningsreglerna uppdateras men återigen väljer LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att vända ryggen åt den lilla människan.
Om inte arbetsgivare och arbetstagare klarar av att mötas måste arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) se över lagstiftningen. Under en regering som driver arbetslinjen torde Annas, Ahmeds och Anitas gemensamma ansträngningar förtjäna mer än arbetslöshet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om