Läget i Gnesta – nya förskolor lär behövas kommande år

För två veckor sedan började de första barnen i den nybyggda förskolan Fågeldansen, och fler förskolor lär behöva byggas framöver i Gnesta där befolkningsökningen spås fortsätta.

Nybyggda förskolan Fågeldansen i Gnesta tog emot sina första barn för två veckor sedan.

Nybyggda förskolan Fågeldansen i Gnesta tog emot sina första barn för två veckor sedan.

Foto:

Övrigt2018-04-27 09:00

I mitten av augusti flyttade de barn som tidigare gått på Skogsbacken och Björkbacken in på den nybyggda förskolan Fågeldansen, som ligger intill Dansutskolan i Gnesta tätort. Det finns plats för ytterligare omkring 40 barn, men redan nästa år beräknas Fågeldansen bli full.

Enligt Skolverkets statistik ligger kommunens förskolor efter riksgenomsnittet på flera områden. Andelen anställda med förskollärarexamen är lägre (36 procent jämfört med 43 procent i riket), antal barn per avdelning är högre (17, jämfört med 15,3 i riket) och antal barn per personal är högre (6 jämfört med 5,1 i riket).

Att Gnesta kämpar med brist på förskoleplatser, i takt med att befolkningen ökar, blev tydligt när kommunen tvingades ställa tillfälliga baracker vid Frejaskolan i början av året. Majoritetens vilja är fortfarande att barackerna ska tas bort, men det är möjligt att de kommer att användas på andra ställen i kommunen i samband med framtida renoveringar.

Om bostadsbyggandet fortsätter i nuvarande takt, med omkring 50 färdigställda bostäder per år, lär det behöva byggas nya förskolor även nästa mandatperiod. Var och när är dock oklart. En stor utredning kring skollokalerna skulle presenteras för politikerna i början av sommaren, men den blev uppskjuten till efter valet.

Hur ska ni se till att alla barn ska erbjudas en förskoleplats inom fyra månader?

Moderaterna

Vi måste hela tiden se över både befolkningsprognoser och köstatistik för att tillsammans med personalen möjliggöra platser för alla våra barn både i befintliga och nya lokaler. Den nyinvigda förskolan är ett välkommet tillskott och vi planerar nu för nästa steg.

Socialdemokraterna

Kommunen växer så det knakar, och det är glädjande att allt fler vill bo i Gnesta kommun. Dock ställer det höga krav på planering kring användning av befintliga lokaler. Vi kommer även behöva bygga fler förskoleavdelningar, för att främja goda miljöer för såväl barn som pedagoger och för att motverka allt för stora barngrupper och köer.

Centerpartiet

Behålla förskola i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov. Även här är vi lyhörda för privata alternativ. Vi måste fortsätta med ny- och ombyggnad av förskolor i hela kommunen för att möta den inflyttning som sker. Personalen måste erbjudas likvärdiga förutsättningar som i grannkommunerna, de måste få uppskattning för det jobb de gör.

Miljöpartiet

Vi har idag bra förutsättningar för att erbjuda barn förskoleplats snabbt. Däremot behöver vi minska barngruppernas storlek för att underlätta förskollärarnas vardag, för att kunna behålla vår kompetenta personal men även rekrytera fler duktiga pedagoger till att börja arbeta i Gnesta.

Sverigedemokraterna

Vi vill bevara våra landsbygdsskolor/förskolor för att kunna möta nuvarande och kommande behov. Vi tycker det är mycket sorgligt att Laxneskolan är nedlagd och dag står nästan helt öde. Det är ett resursslöseri som behöver ändras.

Feministiskt initiativ

Vi skall ha överblick på demografin i Gnesta kommun och hur det ser ut med antal barn i olika åldrar. Insatserna måste vara beroende av det. Förskolan rustas upp genom vidareutbildning för personalen och sex timmars arbetsdag, hög personaltäthet och små barngrupper.

Vänsterpartiet

Ordentlig planering med framförhållning.

Liberalerna

Har inte svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om