Lågkonjunkturen berör inte Gnesta

Världsekonomin går kräftgång. Börserna har fallit i två och ett halvt års tid. Men i Gnesta märker inte bankerna av att varken privatpersoner eller företag blir försiktigare med pengarna. Frågan är varför inte lågkonjunkturen når hit?Att börserna går dåligt är en stående nyhet i medierna. Sparat aktiekapital och pensionspengar blir mindre värda för varje dag.

Övrigt2002-10-22 23:33
Något som leder till att privatpersoner och företag håller i sina pengar istället för att konsumera och investera.
Så ser det ut för ekonomin i stort men det finns undantag.

Här på SEB i Gnesta har vi inte märkt att varken privatpersoner eller företag på orten fått sämre betalningsförmåga. Efterfrågan på lån är samma som tidigare och det är inga stora varsel på arbetsmarknaden. På banken ser vi egentligen inga tecken som tyder på lågkonjunktur. Folk har fått mer i plånböckerna på grund av skattelättnader, pengar som de handlar för, säger Michael Wulff, kontorschef vid Skandinaviska enskilda banken.

Konsumtionen gynnar den lokala marknaden.
Det är billigt för privatpersoner att låna till konsumtion. Och beträffande näringslivet i Gnesta finns här mest tjänste- och tillverkningsföretag. De har inte påverkats så mycket av den ekonomiska nedgången, säger kontorschef Robert Ryrberg vid Föreningssparbanken i Gnesta.
Det är skillnad på den globala ekonomin och den svenska. Gnestas ekonomi skiljer sig ytterligare från den svenska.
Ekonomins effekter sprider sig som ringar på vattnet.
Den koncentreras till de stora orterna och når långsamt ut till de mindre. Det tar längre tid innan svängningarna i konjunkturen når Gnesta, säger Michael Wulff.

Vad beror det på att Gnestas ekonomi går bra?
Även om privatpersoners sparade kapital i värdepapper minskar, tycker de själva att deras förmögenhet är lika stor som tidigare. Det beror mycket på att fastighetspriserna stiger kraftigt i Gnesta. Här bor många i villor och bostadsrätter. När boendet blir mer värt tycker man att förmögenheten är oförändrad även om aktiefonderna minskar i värde, säger Wulff.

Är det rätt att känna sig rik när fastigheten ökar i värde?
Både ja och nej. Det stämmer att förmögenheten är samma när börsen sjunker i takt med att fastighetsvärdet stiger. Problemet är att man bor i sitt hus. Det enda sättet att få kapital därifrån är att låna ytterligare och dra på sig mer skulder. Det är därför viktigt att ha en liten buffert med kapital som inte är låsta tillgångar, säger Wulff.
Svensk fastighetsförmedling i Gnesta agerar mäklare i många fastighetsaffärer som görs på orten.

Vi märker att huspriserna har skjutit i höjden under de senaste åren. Dyra bostäder i Stockholm gör att folk söker sig hit istället. De senaste tre månaderna har vi sett en tendens att ökningen mattas, men det är marginellt, säger fastighetsmäklare Christina Hagman vid Svensk fastighetsförmedling i Gnesta.
Michael Wulff tror dock att även Gnesta kan dras med i en konjunkturnedgång.

Om fastighetsmarknaden vänder blir många mer försiktiga. Risken är då att de ekonomiska hjulen i Gnesta börjar snurra långsammare. Om inte börsen vänder det här vinterhalvåret tror jag att effekterna av en lågkonjunktur kommer att bli mer tydlig här också, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!