När olika nationella enkäter om sjukvården presenteras hamnar Sörmland ofta långt ner och under rikssnittet. I undersökningen Vården i siffror (Sveriges kommuner och landsting) visar att 57,5 procent har stort eller mycket stort förtroende för sjukvården som helhet. Det placerar Sörmland i bottenregionen i landet och 20 procentenheter från Örebro.
När det gäller förtroendet för sjukhusen är det något större bland sörmlänningarna, men fortfarande under rikssnittet.
Nationella patientenkäten vänder sig till patienter som under våren vårdats på sjukhus, somatisk/kroppslig vård. Av resultaten i fråga om helhetsintryck hamnade Sörmland längst ned.
Resultaten kan vara nedslående, men torde inte vara någon överraskning för vare sig politiker eller höga tjänstemän. För tre år sedan när resultaten angående förtroendet för sjukvården presenterades sa landstingsdirektör Jan Grönlund att han inte var nöjd och:
– Vi jobbar ständigt på att bli bättre och att öka förtroendet.
Efter årets resultat från Nationella patientenkäten, där Sörmland blev sämst, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Monika Samuelsson i ett pressmeddelande:
– Resultaten visar att patienterna som fått vård i Sörmland ger något lägre omdömen än rikssnitt men ändå på en hög nivå. Vi tar självklart till oss av detta och kommer särskilt att analysera de öppna svar som deltagarna i enkäten har möjlighet att lämna.
Magnus Leivik undrar varför ingen analys gjorts tidigare.
– Det är bekymmersamt att patienterna är missnöjda med vården och man borde gå till botten med det, säger han.
Avdelningar som fått lågt resultat som kirurgavdelningarna på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett samt stroke- och medicinavdelningen på Kullbergska sjukhuset ser allvarligt på det.
– Blev både förvånad och bekymrad, uppger Anna Forsberg, vårdenhetschef på stroke- och medicinavdelningen.
Att förtroendet för vården är lågt kan samtidigt ses i ljuset av att nästan hälften av alla anmälningar till patientnämnden är klagomål på vård- och behandling, vilket är hur det också ser ut i övriga landet.
Men i Sörmland brottas man dessutom med att långa operationsköer, som är längre än på många år, och många överbeläggningarna, som nu ökar rejält – igen.
Så är vården i Sörmland sämre än i övriga landet? Nej, inom flera områden placerar man sig i topp. Det kanske är som Barbro Petersson (KD), förste vice ordförande i patientnämnden säger:
– Tillgängligheten är sämre i Sörmland och det irriterar folk.
Hur nya landstingsmajoriteten med Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet ska få bukt med det återstår att se.
– Det jag kan svara just nu är att vi ska omfördela resurser från politik och central administration ned till vårdgolvet för att det ska finnas den personal som patienterna behöver. Ytterligare detaljer och analyser kommer inom kort, förklarar Jonas Lindeberg (Vård för pengarna).
Vi har även sökt Monica Johansson (S) för en kommentar, men utan resultat.