Läkare anmäler inte farliga förare

Tiotusentals personer har kvar sitt körkort trots att de är medicinskt olämpliga att köra bil. Läkarna väljer att göra en informell överenskommelse med sina patienter i stället för att anmäla dem till körkortsenheten på länsstyrelsen.

Övrigt2005-12-01 00:03
Om vi har en förtroendefull relation till patienten får han eller hon behålla sin id-handling, säger Görel Wachtmeister, verksamhetschef för geriatriska rehabiliteringskliniken vid Nyköpings lasarett.
Nyinsjuknade strokepatienter uppmanas att inte köra bil på tre månader. Därefter görs en ny utredning. Men det skrivs inga avtal och den som trots allt kör bil riskerar inga böter.
På samma sätt hanterar rehabenheten sina åldersdementa patienter.
Vi gör en överenskommelse med patienterna och deras anhöriga. Jag tycker faktiskt att det fungerar tillfredsställande. Vi försöker få det att vara så lite traumatiskt som möjligt. Det viktiga är att få dem att förstå att de inte ska köra bil, säger Görel Wachtmeister.

I dag presenterar Vägverket en utredning om läkares skyldighet att anmäla olämpliga bilförare. Enligt Vägverkets chefläkare Lars Englund får mellan 2 000 och 4 000 svenskar årligen körkortetet indraget av medicinska skäl. Han är kritisk mot att läkare struntar i att anmäla patienter som borde bli av med körkortet.
Det är tio gånger vanligare att man gör en muntlig överenskommelse än att man gör en anmälan. De körförbuden är förstås inte hållbara i längden, säger Lars Englund.

Hittills i år har länsstyrelsen fått 43 anmälningar om personer som bedöms medicinskt olämpliga att köra bil. Enligt Lars Englunds beräkningar borde det vara över 400.
Han tror att okunskap och psykologiska faktorer är orsak till läkarnas underlåtenhet att anmäla farliga bilförare.
Det är inte så lätt att ta upp frågan. Och i många fall kommer läkaren inte ens på tanken att patienten kör bil trots att det ofta är bästa sättet för äldre att förflytta sig.
Utredningen som presenteras i dag kommer på sikt antagligen att leda till att fler läkare anmäler olämpliga bilförare och att fler personer blir av med körkortet.
Cirka 30 000 personer drabbas varje år av stroke.
En fjärdedel av dem borde inte köra bil, säger Lars Englund.
Polisen har inga möjligheter att fastställa om en stoppad bilist har ålagts körförbud av sin läkare. Men Inge Carreman, chef för trafikpolisen i Sörmland säger att det inte är något trafiksäkerhetsproblem.
I alla fall syns det inte i olycksstatistiken. Äldre bilförare är oftast mycket medvetna om sina begränsningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om