Landshövdingen vill ta bort landstingen
Landshövding Bo Holmberg är mycket kritisk till hur landsting och kommuner sköter den svenska psykvården. Han vill avskaffa landstingen och i stället dela ansvaret för psykvård och övrig sjukvård mellan staten och kommunerna.
Bristerna är jättestora i psykvården och socialtjänsten i dag, säger han. Många psykiskt sjuka får ingen vård.
Bo Holmberg berättar att han tänkt mycket på de här frågorna sedan mordet på hans hustru, utrikesminister Anna Lindh. Hans slutsats är att den svenska modellen med två huvudmän för vården, landstingen och kommunerna, är förlegad. Även om samarbetet mellan landsting och kommuner skulle förbättras tror han inte det är rätt väg för att förbättra psykvården och övrig vård.
Jag är tveksam till att ha landstingen kvar. De gör inte som regeringen och riksdagen har beslutat. Det är beslutat att psykiskt sjuka ska ha ett gott liv, men landsting och kommuner genomför det inte.
Den framtida modell för svensk sjukvård som Bo Holmberg skisserar bygger på att staten och kommunerna delar på ansvaret. Landstingen är borta.
Den avancerade vården, även psykvården, ska skötas av staten. Kommunerna får ta hand om öppenvården, säger Bo Holmberg.
Några reaktioner på Bo Holmbergs utspel kom redan under söndagen. En annan tung socialdemokrat, Mats Hulth, före detta finansborgarråd i Stockholm, delar den sörmländske landshövdingens åsikter. Sjukvårdens kösystem skulle bli rättvisare om staten tar över ansvaret för vården.
Mothugg får Bo Holmberg däremot av Mats Svegfors, landshövding i Västmanland, som utreder samarbetet mellan staten, kommunerna och landstingen. Mats Svegfors menar att det finns exempel som pekar på att staten inte är en bra lösning som huvudman för sjukvård.
Bo Holmberg berättar att han redan haft ett samtal med socialminister Lars Engqvist om sitt förslag till reformering av svensk psykvård och övrig sjukvård. Dessutom har Bo Holmberg informerat Anders Milton, ordförande i svenska Röda Korset och även nationell samordnare för den psykiatriska vården. Uppdraget som samordnare fick Anders Milton av Lars Engqvist så sent som i torsdags i förra veckan.
Jag har sagt vad jag tycker och nu ligger förslaget i Anders Miltons händer, konstaterar Bo Holmberg.
Anders Miltons uppdrag formulerar Lars Engqvist så här:
Han ska under tre år arbeta i nära dialog med regeringen och ge fortlöpande förslag till förbättringar och utveckling av den psykiatriska vården i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!