Landstinget saknar miljarder till pensionärer

De närmaste tio åren går 2 000 landstingsanställda i pension. Men några pengar till deras pensioner finns inte avsatta. Just nu är Landstinget Sörmland skyldig sina framtida pensionärer tre miljarder kronor.

Övrigt2005-12-06 23:35
Det är precis lika tokigt som det låter. Fram till 1998 var arbetsgivare som kommun och landsting inte tvungna att sätta av några medel till framtida pensioner.
Alla trodde väl att det skulle ordna sig bra ändå, säger Thim Larsson, finanschef på Landstinget Sörmland.

Thim Larsson är en av alla dem i det offentliga Sverige som nu försöker fundera ut hur man ska klara de stora framtida kostnader som väntar när 40-talisterna ska ha ut de pensioner de har rätt till.
För ordnat sig har det ju inte gjort. De senaste åren har nästan alla landets kommuner och landsting stirrat stora ekonomiska underskott i ögonen, inte minst Landstinget Sörmland. Det innebär att man just nu är skyldig sina framtida pensionärer tre miljarder kronor.
Det är oerhörda pengar, säger Thim Larsson.

Eftersom det inte finns några överskott i landstinget tas pengarna till de pensionsutbetalningar som görs nu direkt ur verksamhetspengarna.
Än så länge är det inga enorma belopp, men det kommer att bli. Under åren som kommer går fler och fler ur de stora 40-talistkullarna i pension. För att klara de pengar som ska betalas ut under de närmaste 30 åren så skulle 8590 miljoner behöva avsättas per år framöver, säger Thim Larsson.
En hart när omöjlig uppgift så länge man bara har en ekonomi i balans, det vill säga en ekonomi där inkomster och utgifter går jämnt ut.
På Sveriges Kommuner och Landsting får man många samtal från bekymrade ekonomi- och finanschefer.
Det här är ett stort bekymmer för väldigt många, berättar Ulf Lennartsson, ekonom på SKL.

Men någon hjälp uppifrån i form av ändrade regler eller ekonomiskt statligt stöd tror Ulf Lennartsson inte att kommuner och landsting kan hoppas på.
Nej, det här är skulder som man måste klara av på egen hand och att pensionerna ska betalas ut kommer inte som någon överraskning, säger Ulf Lennartsson.
Ulf Lennartsson poängterar att problemet inte finns överallt.
En del landsting och kommuner har faktiskt hela tiden sett till att sätta undan pengar.
Ulf Lennartsson menar att medvetenheten om att ta tag i problemet ökat under senare tid.
Alla vet att den tid när de riktigt stora pengarna ska betalas ut närmar sig. Man måste komma överens över partigränserna om hur det ska hanteras. Ingen har råd att ha mandat-tids-perspektiv på det här längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om