Många är det som inleder varje nytt år med att lova sig själva att sluta röka. Färre är det som lyckas infria sina ansatser.
Att vänja sig av med sina tobaksvanor är för de flesta ett hårt jobb. För att underlätta omställningen till ett tobaksfritt liv erbjuder landstinget avvänjningshjälp, och Katarina Gustafson, folkhälsoplanerare, säger att vem som helst i länet kan vända sig till vårdcentral för att få hjälp.
– Vi har en högre andel rökare i Sörmland än i många andra län i landet. Eftersom det är många som tycker att det svårt att sluta vill vi uppmana folk att vända sig till oss för stöd och motivation. Sedan ett år tillbaka har vi ju dessutom kostnadsfri primärvård, vilket betyder att hjälpen är gratis, säger Katarina Gustafson.
Enligt Katarina Gustafson uppgår antalet vuxna dagligrökande till nio procent av befolkningen i Sörmland, något som hon säger är en rejäl nedgång i jämförelse med hur det såg ut för några år sedan. Däremot är andelen gravida och småbarnsföräldrar högre än så, varför hon särskilt vill uppmana individer inom denna målgrupp att vända sig till landstinget för tobaksavvänjningshjälp.
– Vi vill vara ett extra stöd för dem, säger Katarina Gustafson.
Att erbjudas hjälp av medicinsk personal kan ha avgörande betydelse för personer som har svårt att vänja sig av med tobaken, enligt Katarina Gustafson.
– Våra utbildade tobaksavvänjare bidrar med både motivationshjälp och struktur för de som inte vet hur de ska gå till väga. Och för många är det viktigt att det finns någon som ringer tillbaka till en och följer ens utveckling, som tror på en. Och skulle man misslyckas kan man försöka igen, det är inte kört om man gör det, man kan alltid prova igen, säger Katarina Gustafson.