Skolinspektionens rapport om den sexistiska och rasistiska kulturen på Öknaskolan har inte mötts med glädje av Södermanlands läns landsting.
Landstinget, som är skolans huvudman, blir i rapporten kritiserade för att de har misslyckats med att tillförsäkra eleverna trygghet och skydd mot kränkande behandling, och för dess bristande värdegrundsarbete. Under dagen sammankallades så ett möte mellan ansvariga tjänstemän och skolledning, för att diskutera rapporten och hur problemen på skolan på sikt ska lösas.
Åsa Kratz (S), ordförande för nämnden kultur, utbildning och friluftsverksamhet, är den politiker som är ytterst ansvarig för Öknaskolan. Hon menar att även om bilden av situationen på skolan går isär, så har Skolinspektionens rapport fått henne att se den i ett nytt ljus.
Under de senaste åren har hon haft en positiv uppfattning av relationen mellan Landstinget och Öknaskolans ledning, att nämnden har hållits ajour om allt som har varit av vikt inom verksamheten. Men Skolinspektionens utredning visar att så inte har varit fallet.
– Uppenbarligen har vi inte fått all information av skolans ledning, och så kan vi inte ha det, för det här är inte okej. Och det gör mig orolig att vi inte har fått rapporter av skolledningen när elever på skolan har bett vuxna om hjälp utan att det har kommit oss till del, säger Åsa Kratz.
I rapporten framgår att Öknaskolans rektor, Per Fermvik, har valt bort att vidareförmedla information beträffande kränkningar på skolan, för att inte översålla huvudmannen med arbete. Åsa Kratz finner det beklagligt.
– Hur ska vi som huvudman kunna agera om vi inte får veta vad som händer? Jag har tidigare haft stort förtroende för skolledningen och rektorn, men det har ju varit ett misstag, om man uttrycker det så.
Sett i efterhand: vad hade Landstinget kunnat göra annorlunda för att förebygga situationen på skolan?
– Det kanske är så att vi systematiskt borde ha begärt ut rapporter om situationen på skolan inför varje möte med nämnden. Det har vi ju inte gjort, utan vi har utgått från att ordinarie nedslagen som årsrapporter skulle räcka, och att andra problem skulle ha lyfts av skolledningen.
När SN berättar för Per Fermvik om Åsa Kratz missnöje med Öknaskolans skolledning börjar han fnissa.
– Vi kan säga så här, att det som är landstingsinternt, det tar vi den vägen och inte genom media.
Du vill inte kommentera saken?
– Det är dina ord och inte mina.
Hur ser du på att Åsa Kratz förtroende för dig har minskat?
– Jag tycker att vi har en bra kommunikation. Känner hon så får hon ta det med mig, säger Per Fermvik.