Landstingsrådet om nya turerna i abortfrågan: "Enskilda medarbetares religion får inte bli ett hinder"

Barnmorskan Linda Steen vägrar utföra abort. Bakom Linda Steen finns ett internationellt lobbyarbete med stora ekonomiska muskler. För landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är uppgifterna nya, men påverkar inte. ‒Det handlar om kvinnans rätt att få bestämma över sin egen kropp, säger hon.

Monica Johansson (S)

Monica Johansson (S)

Foto: Alvin Jens

Övrigt2017-01-25 07:45

I går, tisdag, inleddes rättegång i Arbetsdomstolen gällande barnmorskan i Jönköping Ellinor Grimmark, som vägrar utföra abort på grund av sin kristna tro. Fallet förs parallellt med sörmländska Linda Steen, som också överklagat tingsrättens dom till Arbetsdomstolen.

Vi har tidigare skrivit om att barnmorskefallen är ett led i en större kampanj för samvetsfrihet och ett led i att begränsa möjligheten till abort.

Nu visar Sveriges radios ekotredaktion att rättsfallen även är en del av en internationell kampanj, som vill påverka europeisk aborträtt, och drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF.

Linda Steens ombud Ruth Nordström är knuten till Livets ord och abortkritiska Scandinavian human rights lawyers, som i sin tur har kopplingar till ADF.

Ruth Nordström sa i en intervju i DN, hösten 2014, att hon vill ändra den svenska lagstiftningen och sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor.

– Min egen åsikt som kristen är att varje människa är skapad till Guds avbild. Därför är varje liv skyddsvärt, i dess början och i dess slutskede. Jag vill ändra den svenska lagstiftningen till 12:e veckan och införa en samvetsklausul.

Monica Johansson har förstått att det finns krafter bakom Linda Steen, men inte omfattningen.

‒De driver att det är den enskildes rätt, så ser inte vi det. Vi ser det som så att när man söker till den sörmländska hälso- och sjukvården ska man också kunna möta patienternas behov av vård och omsorg. Då kan inte enskilda medarbetares ideologiska eller religiösa trosuppfattningar bli ett hinder i yrkesutövningen, säger Monica Johansson och fortsätter:

‒Risken finns att en anställd rakt över får bestämma vad som ska ingå i "mitt" arbete. Det urholkar, framför allt för kvinnan, rätten att själv bestämma över sin egen kropp.

Linda Steen förlorade i ärendet i Nyköpings tingsrätt och dömdes att betala 1,2 i rättegångskostnader. Insamlingar till henne startades och som i slutet av december inbringat 350 000 kronor, uppgav hon.

Linda Steens mål i Arbetsdomstolen kan tas upp innan sommaren.

Vi har sökt henne för en kommentar.

Processerna lär fortsätta och kan mycket väl sluta i Europadomstolen i Strasbourg.

Linda Steen

Linda Steen arbetade på vårdcentralen i Malmköping när hon valde att vidareutbilda sig till barnmorska. Landstinget erbjöd henne 17 000 kronor i månaden i studielön mot att hon förband sig att efter avslutad utbildning arbeta på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett i två år.

I slutet av utbildningen blev Linda Steen medveten om att det ingår att utföra sena aborter. Det är hon emot.

Då meddelade landstinget att ingen anställning är aktuell men erbjöd henne att arbeta vidare som sjuksköterska. Det ville hon inte.

Ärendet hamnade i tingsrätten för kränkning av Linda Steens samvetsfrihet och religionsfrihet. Landstinget fick rätt i tingsrätten.

Linda Steen valde att överklaga domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!