Långa sjukskrivningar drabbar kvinnor mest
De långa sjukskrivningarna drabbar allt fler Nyköpingsbor och de går längre och längre ned i åldrarna. Mest drabbas kvinnorna.
Försäkringskassan har mätt vid två sjukskrivningstillfällen och jämfört dem med varandra. Den 15 oktober 2000 undersökte man hur många som var sjukskrivna 30 dagar eller mer.
Den 1 maj 2001 gjordes samma kartläggning. Jämför man siffrorna för de båda tillfällena ser man att på bara ett halvår ökade långtidssjukskrivningarna från 1 223 personer till 1 459, eller med 19 procent. De vanligaste diagnoserna är sjukdomar i rörelseorganen (exempelvis reumatism, värk, ) samt psykiska besvär.
Nästan dubbelt så många kvinnor som män i Nyköping är långtidssjukskrivna. Det är också bland kvinnorna som ökningen är störst. 25 procent fler var sjukskrivna den 1 maj 2001 jämfört med ett halvår tidigare.
Södra länsdelen har dessutom en mer negativ utveckling än nordvästra. Hur det kommer sig ska de lokala samverkansgrupperna analysera. En sådan grupp finns i varje kommun och består av representanter för försäkringskassan, arbetsförmedlingen, landstinget och respektive kommun.
Det är arbetsgivaren som har ansvaret att efter åtta veckors sjukskrivning lämna in en rehabiliteringsutredning till försäkringskassan. Den sjuke ska givetvis ha arbetat fram utredningen i samarbete med sin chef. Men av 1 119 sjukskrivna i Nyköping finns det bara utredningar för 333 personer.
I drygt 700 fall har inga utredningar gjorts. Det betyder att arbetsgivare i många fall inte tar sitt ansvar men det är inte hela sanningen.
När det är uppenbart onödigt att göra en rehabiliteringsutredning behöver man inte göra det, annars är det obligatoriskt, säger Britta Bergström, samverkansansvarig på försäkringskassan.
Men det är arbetsgivarens ansvar att göra utredningen, inte försäkringskassans som många tror. Däremot är det vårt ansvar att vara samordnande vid en utredning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!