Långdragen process kring lutande hus

Familjen Törnkvist nybyggda hus började luta efter att grunden spruckit. Husförsäljaren och byggfirman har inte kunnat enas om vems försäkring som ska stå för kostnaden.

Övrigt2006-03-23 22:10
Vardagsrummet i familjen Törnkvist villa i Augustendal är ljust och öppet. Väggarna är trendigt café latte-färgade och golvets klinkers ger ett varmt intryck.
Men där plattorna tar slut tar betongen vid. Överallt ligger brädor och ett lager av damm täcker rummet. Tony Törnkvist och hans sambo har väntat nära ett år på att få flytta in och än syns inget ljus i tunneln.
Jag skiter i vems felet är. Vi vill bara flytta in, säger Tony Törnkvist.

Det var hösten 2004 som familjen bestämde sig för att flytta till Trosa från Södertälje. De kom i kontakt med företaget Trivselhus som erbjöd ett hus och hjälpte till med kontakterna med byggfirman Djupviks bygg. Huset kom i mars 2005. Meningen var att familjen skulle kunna flytta in under sommaren.
Men i april upptäcktes en spricka i grunden. Marken var inte stadig och huset hade börjat luta.
Tolfte augusti skulle vi ha slutbesiktning men den avbröts, säger Tony Törnkvist.
Sedan dess står allt stilla. I det färdigkaklade badrummet syns tydligt att fönstret sitter snett. Tony Törnkvist visar sprickan som löper tvärs över betongen i vardagsrummet.
Varje kvartal lägger familjen ut mellan 27 000 och 28 000 kronor på byggnadskreditivet, ett lån som löper under byggtiden och som har högre ränta än bolåneräntan.
Dessutom har de betalat hyra för alternativa boenden. Nyligen har de flyttat till Trosa, eftersom dottern i familjen fått dagisplats.
Vi ställde oss ju i kö, säger Tony Törnkvist uppgivet.

Fördröjningen beror på att Trivselhus och Djupviks bygg båda menar att den andra parten begått felet.
Djupviks bygg menar att det i handlingarna från Trivselhus står angivet att ingen geoteknisk undersökning av marken behöver göras.
Grunden bygger på de handlingar som vi fått av Trivselhus, men marken under huset höll inte för grunden, säger Tomas Andreasen, som äger Djupviks bygg.
Firmans försäkringsbolag If tycker inte heller att sprickan är Djupviks byggs fel.

Nu har Trivselhus anmält saken till sitt försäkringsbolag, som också är If.
Vi har inget ansvar. Entreprenören har grävt ut för grunden, gjort grunden och gjort fel, säger Mats Knöös, Trivselhus juridiska ombud.
Anledningen till att man ändå anmält saken till sitt försäkringsbolag är enligt Mats Knöös att Tony Törnkvists advokat har önskat det.
Familjen Törnkvist hoppas att saken ska kunna lösas internt hos If, som nu ska utreda utifrån Trivselhus synvinkel.
De vet inte hur länge deras möbler ska stå i magasin eller hur stora summor de kommer att tvingas lägga ut. Det är också oklart vad man ska göra åt den lutande grunden.
Jag skulle helst vilja att de river hela skiten och gör om allt från början, säger Tony Törnkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om