Långdragen Vivesta-tvist har nått en lösning

Efter flera års tvist har badplatsen på Vivesta nått en lösning. Oxelösunds kommun betalar fastighetsägaren Göran Haglund för att sköta badplatsen i sommar. – Det känns jättebra, säger kommunalrådet Catharina Fredriksson (S).

Efter en mångårig tvist mellan Oxelösunds kommun och ägaren till Vivesta badplats Göran Haglund har man nu nått en överenskommelse.

Efter en mångårig tvist mellan Oxelösunds kommun och ägaren till Vivesta badplats Göran Haglund har man nu nått en överenskommelse.

Foto:

Övrigt2017-06-10 22:16

Lösningen är tillfällig för i sommar och gäller från juni till mitten av augusti. I avtalet som Oxelösunds kommun och Göran Haglund kommit överens om betyder det att Haglund ska se till att det finns en toalett för besökarna och skötseln av toaletten.

För att hålla badet öppet betalar Oxelösunds kommun 40000 kronor, inklusive moms, till Göran Haglund. Ersättningen motsvarar den summa kommunen betalade till föreningarna som tidigare skötte om Stenviksbadet, uppger Catharina Fredriksson. Haglund tyckte så sent som i fjol att 40000 var på "tok för dåligt" i ersättning.

Vivesta badplats var en av regionens mest populära badplatser med sin fina sandstrand och milsvid utsikt över Östersjön. Vivesta husvagnsförening, som är granne med badplatsen, har tagit ansvar för en del av skötseln av badet.

Göran Haglund köpte fastigheten Vivesta för 19 år sedan för drygt 1,4 miljoner kronor av Nyköpings kommun, som ägde fastigheten inom Oxelösunds kommuns hägn. Oxelösunds kommun, som sakägare, godkände köpet med förbehållet att badplatsen skulle hållas öppen för allmänheten.

Haglund ville bygga stugby och ett hus vid badet, men fick avslag eftersom det inkräktade på strandskyddet.

LÄS MER om den mångåriga tvisten om Vivesta badplats

För tolv år sedan upprättade Oxelösunds kommun en detaljplan för området. Själva badplatsen betecknades som parkmark, det vill säga att allmänheten ska ha tillgång till marken och badplatsen.

Detaljplanen godkändes av Oxelösunds kommun och Göran Haglund.

Men detaljplanen säger inte att Göran Haglund är huvudman för badet. För att det ska vara juridiskt bindande ska det framgå av detaljplanen.

Därför har Haglund med bestämdhet hävdat att han 
inte är ansvarig för skötseln av badet och genom åren krävt betalt för 
skötseln.

Att Haglund inte stått som huvudman för badet öppnade samtidigt möjligheten för Oxelösunds kommun att lösa in själva badet.

En värdering av badplatsen gjordes, men Haglund godkände inte priset. Lantmäteriet kopplades in för en oberoende värdering, som lär landa i spannet 500000-700000 kronor, enligt Jens Andersson, mark- och exploateringsstrateg i Oxelösunds kommun. Alternativ två är att marken tvångsinlöses av kommunen.

– Men vi kommer att komma överens, säger Jens Andersson, som tror att en slutlig lösning nås i år eller början av nästa år.

Lång tvist

Göran Haglund köpte Vivesta badplats för drygt 1,4 miljoner kronor 1998.

Han har krävt Oxelösunds kommun på ersättning för arbete, som han ansett att han utfört för kommunens räkning. Det har avslagits.

Göran Haglund ville för nio år sedan sälja Vivesta för 13,8 miljoner kronor, men fick ingen köpare.

Övrig intilliggande mark till badplatsen tillhör även fortsättningsvis Göran Haglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!