Långpendling kan bli en kvinnofälla
Nya rön visar att långpendling kan bli en kvinnofälla. Det sker en återgång till det patriarkala i samhället, menar Anne-Marie Morhed, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning.
Bakgrunden är de studier som utförts av Tora Friberg, professor vid centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. Hennes forskning visar bland annat att barnfamiljer ofta bosätter sig i närheten av kvinnans arbetsplats.
Antalet resor för kvinnor och män är lika många, men män reser längre. Man kan också se att kvinnor har fler avbruta resor de hämtar eller lämnar barn och handlar på väg till eller från jobbet.
Mälardalsregionen växer och kommunerna vill locka till sig barnfamiljer med attraktiva huspriser och billigare levnadskostnader. Hittills har mycket lite diskussion förts om vilka konsekvenser utflyttningen har på familjelivet och jämställdheten, men det är dags att lyfta den frågan, tycker Tora Friberg.
Pendlingen är inte guds gåva till folket. Man får betala ett pris, frågan är vem som får betala det? Är det bra för välfärden? Ska arbetsförmedlingarna vara hårda och kräva att man tar ett jobb som finns sex mil bort? Jag kan inte ge svaren, bara presentera statistiken, säger hon.
Anne-Marie Morhed tycker att ett stort problem är att samhället inte ställer upp och stöttar pendlare.
Det är stor press på pendlande föräldrar från framför allt barnomsorgen att hålla samma schema och tider som de föräldrar som inte pendlar. Man vill minska antalet timmar på dagis för barnen. Samtidigt ökar man det dåliga samvetet hos pendlarföräldrarna, säger hon.
Hon tror också att kvinnorna är de stora karriärförlorarna om de tar det största ansvaret för barnen. En flytt från en större ort till en mindre med avsikten att barnen ska växa upp i en bättre miljö kan måla in kvinnorna i ett hörn.
Det finns hela tiden en konflikt mellan barns behov och familjens möjligheter. Kompromissen står alltid kvinnorna för, säger hon.
Men så behöver det inte vara. Hon tycker att kvinnor måste stå på sig och inte släppa sina arbeten och ställa krav på sina män. Arbetsgivare måste vara mer flexibla med arbetstider och anpassa dem så att även en pendlande familj kan fungera.
Och inte minst möjligheterna att ta sig till och från sitt arbete bör byggas ut.
Det ska vara effektivt och lätt att ta sig till arbetsplatsen, framför allt ska man fortsätta satsa på tågen. Man bör se själva tågresan som arbete och inte som rekreation. I så fall kan även resandet inräknas som arbetstid.
Vi har ett hårt samhälle med ett arbetsliv som ställer krav på att vi alltid ska vara tillgängliga och på topp, säger Tora Friberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!