Länsbetyg under genomsnittet
Niorna i Sörmland har sämre betyg än genomsnittet för hela landet. Av eleverna som gick ut grundskolan i Sörmland i våras var 87,6 procent behöriga att söka vidare till gymnasiet. Medelbetyget var 196,3. Det är bättre siffror än våren 2001, men fortfarande sämre än riksgenomsnittet som hade ett medelbetyg på 204,6.
Det här är inte bra med så stora skillnader, men sett över tiden är det ett återkommande problem, säger Göte Eriksson som är ordförande i utbildningsnämnden i Oxelösund.
Vad beror det på?
Det kan finnas flera skäl. Det kan exempelvis handla om hur man sätter betyg och skillnader i upptagningsområdena. Jag skulle vilja att vi också klarade målen för eleverna på Brevik.
Läraren Jan Thorell är med i ledningsgruppen på Ramdalsskolan. Han säger att projektet med specialgrupperna Lyktan och Lyftet för elever som behöver extra stöd har gett goda resultat.
Vi har också väldigt lite skolk. Det är en god stämning på skolan både bland lärare och elever. Men vi är inte snällare när vi sätter betyg, eleverna måste prestera vad som krävs för att få godkänt!
I Nyköping är det som vanligt Långbergsskolan som leder bottenligan. Det genomsnittliga meritvärdet bland avgångseleverna var 182,9 vilket kan jämföras med Borgmästarhagsskolans 204,4. 76,2 procent av eleverna på Långberg kunde söka vidare till gymnasiet, från Borgis var 92,5 procent av avgångseleverna klara för gymnasiet. För att vara behörig att söka till gymnasiet krävs godkänt i ämnena svenska, engelska och matematik. Oppebyskolans 129 avgångselever hade ett meritvärde på 186,1 och 84,5 procent av eleverna hade gymnasiebehörighet.
I Trosa hade Hedebyskolan ett genomsnittsbetyg på 198,7 och Tomtaklintskolan 193,2. Eleverna vid Frejaskolan i Gnesta hade i genomsnitt 198,4 i meritvärde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!