Länsstyrelsen utreder vattenläget: Fåtal blev utan vatten

Sommaren blev en av de torraste i mannaminne. Länsstyrelsen i Sörmland undersöker nu vilka eventuella vattenproblem kommunerna har fått och möjliga åtgärder för framtiden. – Fastighetsägare har varit oroliga för sitt enskilda vatten, ett fåtal har blivit utan, svarar Rune Larsen, VA-ingenjör på Trosa kommun.

Trosån vid infarten till Häradsvallen. Trosa kommun anser att det behövs en utredning av konsekvenserna av ett för stort uttag från exempelvis Trosaån vid lågt vattenstånd.

Trosån vid infarten till Häradsvallen. Trosa kommun anser att det behövs en utredning av konsekvenserna av ett för stort uttag från exempelvis Trosaån vid lågt vattenstånd.

Foto:

Övrigt2018-05-07 07:00

Efter en extremt torr sommar vill länsstyrelsen i Sörmland få en överblick över vattensituationen i länets olika kommuner och eventuella konsekvenser av vattenbrist. Bland annat har Trosa deltagit i en undersökning kring vattenläget. Enligt Rune Larsen, VA- ingenjör på Trosa kommun, ligger Trosa "ungefär" på samma nivå nu som vid samma tidpunkt förra året beträffande dricksvattennivåerna.

Däremot har kommunen fått rapporter om vattenbrist i enskilda brunnar.

– Det har varit lägre nivåer än normalt. Fastighetsägare har varit i kontakt med kommunen och varit oroliga för sitt enskilda vatten, dock är det bara ett fåtal som har blivit utan vatten. För att avhjälpa situationen för dessa har vi upprättat en vattenpost där fastighetsägarna kan hämta dricksvatten, säger Rune Larsen via elektronisk post.

Främst har mindre grundvattenmagasinen påverkats i sommar, men enligt länsstyrelsen kan även större komma att påverkas. Kommunens miljökontor säger sig inte ha märkt av att djur och ekosystem skulle ha påverkats negativt.

– Däremot har det rapporterats om fiskdöd i Sillen och havsviken, men det tror vi och länsstyrelsen beror på syrebrist till följd av de höga temperaturerna vi haft i sommar, säger Rune Larsen.

Länsstyrelsen undrar även om kommunen har kartlagt eller har en plan för vilka sjöar och vattendrag som kan användas för dricksvatten och/eller i djurproduktionen. Där menar Trosa att man gjort en förstudie om en utökning av den ena av sina två vattentäkter. Vid ett framtida krisläge, om dricksvattentäkterna skulle sina, kan Trosa kommun ta den ena täkten ur drift och försörja samhället via den andra.

I framtiden menar Trosa kommun att man vid lågt vattenstånd i vissa vattendrag kan behöva prioritera ned exempelvis trädgårdsbevattning.

– Vi anser att det behövs en utredning av konsekvenserna av ett för stort uttag från exempelvis Trosaån vid lågt vattenstånd, menar Rune Larsen som även anser att det vore bra med samordningsstöd från länsstyrelsen vid kommande vattenbristsituationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!