Det extremt torra och varma vädret har orsakat risk för foderbrist. Lantbrukaren Arthur Borghs som tillsammans med sin hustru Åsa driver Sörbro gård, odlar både grönsaker och blommor i vanliga fall.
– Men i år var vi sena med att så och sen satte den extrema värmen och torkan stopp för odlingarna.
– Det lila regn som fallit har bara bidragit med att det luktat gott i naturen – ingenting annat.
Paret har 80 höns och cirka 350 getter som snart märker av foderbristen.
– Det tråkiga är att vårsådden växt dåligt i värmen och vallskörden är i farozonen även i år. Ute på åkrarna växer gräset inte. Det värsta är att det finns inga foderreserver att ta av i år, säger Arthur som syftar på förra årets torka som innebar ett dåligt skördeår.
Vad betyder det att Jordbruksverket har beslutat att lantbrukare får skörda vall från viss mark som annars skulle ha legat i träda?
– Än så länge klarar jag mig någon vecka till. Men det måste falla stora mängder regn nu för att man ska slippa ta ur vinterförrådet som redan är för litet. Men jag får ta vall från grannens mark som ligger i träda, så jag kommer klara mig, säger Arthur Borghs optimistiskt samtidigt som han betonar att "det ändå känns tungt och tråkigt med ett år av detta slag."
Dock ser han inget skäl till att nödslakta på grund av foderbrist.
– Vi kommer antagligen att minska antalet djur framöver men det är av andra skäl.
Lantbrukare Curt Rehnström på Davidstad gård har redan skördat en gång i år.
– 60-70 procent av förväntad skörd blev det men jag vet ju att det varierar väldigt på olika håll. Det lär i alla fall inte bli några jätteskördar i år.
– Kruxet är väl även varifrån man ska ta reserven, när förråden är tomma? undrar Curt Rehnström.
Andreas Andersson är mjölkbonde på Blacksta gård vars djur kräver stora mängder foder och vatten. Han menar att Jordbruksverkets dispens i princip är verkningslös för de större gårdarna.
– Vi har tillgång till kompensationsbidrag och föredrar dessa pengar att köpa foder för, än att ta vall från mark i träda. I dagsläget ger det mer för djuren än gräs med låga energinivåer, säger Andreas Andersson.
Samtidigt tillägger han:
– Å andra sidan vet vi ju inte om vädret slår om redan till midsommar för att regna fram till i augusti, säger han.