Lär dig bli sedd med feministiska verktyg
Feministkonferens. Ett gäng flator som snackar Gudrun Schyman och tävlar om vem som har mest hår under armarna? Nej, inte direkt. När RFSL arrangerade feministkonferens i Malmö var det betydligt intressantare frågor som diskuterades. S.N.U.S. var på plats.
Men vad gör man egentligen på en feministkonferens? S.N.U.S. åkte till Malmö för att ta reda på det, och passade samtidigt på att testa och betygsätta några av aktiviteterna.
Varför feminism? Vad har kön, klass och etnicitet med HBT (homo, bi och trans) att göra?
Passet: Kerstin Sandell, genusvetare vid Linköpings Universitet, svarade på rubrikens frågor. Hon pekade bland annat på att förtrycket av folk med annan etnisk bakgrund, klass och sexuell läggning inte är särskilt olikt förtrycket mot kvinnor. Och att kvinnor är de mest förtryckta av alla, då vi lever i ett patriarkalt samhälle där mannen är normen. Det sistnämnda var väl ingen chockerande nyhet precis...
Intressant: 5/5
Peppande: 4/5
Motivering: Den här aktiviteten var mest ledsam egentligen, här lades en massa förtryck framför näsan på oss och det fick i alla fall mig att ledsna lite. Men till slut lyckades vi vända på steken och fyllas av kraft att kämpa vidare.
Härskar- och
bekräftartekniker
Passet: Vi blev upplysta om de sju härskarteknikerna som har utarbetats av Berit Ås. Vi fick även lära oss strategier för att eliminera teknikernas styrka när vi blir direkt utsatta för dem. Härskartekniker används för att hålla underordnade grupper på plats, de används för att behålla makt.
Användbarhet: 100/5
Motivering: Jag kände redan till härskarteknikerna men tidigare har det bara informerats om teknikerna, jag har inte fått några strategier för att bemöta dem. Med strategierna kan jag nu gå ut med kraft för att bekräfta mig själv och andra. Det här passet gav mig det tyngsta redskapet i min feministiska verktygslåda.
RFSL:s feministkonferens -05 hela arrangemanget
En otroligt lärorik och intressant helg. Man kan bara hoppas att feministkonferensen blir en återkommande tradition.
Slutbetyg: 5/5
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!