Betygen är satta, eleverna har sjungit in sommaren och vårterminen är officiellt slut. Men när skolterminen är slut kan det vara bra läge för lärarna att byta arbetsplats och förhoppningsvis även höja sin lön.
I Nyköping är Linda Teske rektor på Kunskapsskolan. Hon berättar att både elever och lärare påverkas av den nya rörligheten inom läraryrket.
‒Det är klart det påverkar arbetslaget att ofta behöva introducera nya kollegor, men vi är vana. Vi har utformat en introduktionsplan, säger hon och fortsätter:
‒Såklart det kan påverka eleverna negativt att behöva byta lärare. Speciellt om någon klass behöver byta mentor, men eleverna är ofta anpassningsbara så det brukar inte bli några problem, säger hon.
Just nu är hon inne i en rekryteringsprocess inför hösten.
‒Det är alltid lite pirrigt att se om man får behöriga lärare till sina tjänster eftersom det är så ovisst, säger hon.
Även i Eskilstuna märker man av rörligheten inom yrket och ser att rörligheten de senaste åren har ökat.
‒Under de fyra år jag har jobbat här har det varje år blivit mer rörlighet bland lärarna, både internt och externt. Det är brist på lärare och gott om jobb, säger Åsa Lundkvist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.
‒Det ryktas om att man kan få högre löner i andra kommuner och län runtom i Sverige, men det är inget jag vet säkert. Men det är sådant vi får höra på arbetsintervjuer, säger hon.
I Katrineholm har man också märkt av den ökade rörligheten inom yrket, vid läsårsslut men även mitt under pågående termin. Johan Söderberg (S), ordförande för bildningsnämnden i Katrineholm, menar att lärarbristen har ökat rörligheten inom yrket.
‒Det är lätt för lärare att byta jobb på grund av lärarbristen, om man vill kan man få jobb på en annan arbetsplats i morgon, säger han.
Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen i Katrineholm, menar att orsakerna till bytet kan vara många.
‒Det kan bero på flera olika saker, högre lön, en annan pedagogisk inriktning eller att man får andra ansvarsområden, säger hon.
På Järvenskolan Tallås i Katrineholm är Magdalena Norin rektor.
‒Det är klart att man har möjlighet att höja sin lön om man flyttar på sig. Det är lärarnas marknad nu, säger hon men poängterar också att de kommunala skolorna i kommunen har stenkoll på varandras lönenivåer så att de inte ska konkurrera med varandra.
Just för hennes skola har det gått bra trots den nationella lärarbristen. Två lärare slutar till hösten och Magdalena Norin har anställt både ersättare och ytterligare fem lärare. Av dessa är en obehörig, två behöriga och ytterligare två är lärarstudenter som Magdalena Norin hoppas kunna tillsvidareanställa när de slutfört sina studier.