Vartannat år skickar Skolinspektionen ut enkäter till lärare, föräldrar och elever för att granska landets skolor.
Elever, lärare och föräldrar får svar på frågor om bland annat trygghet, studiero och stimulans.
På Nyköpings högstadium har lärare och föräldrar en sämre bild av läget på samtliga punkter, jämfört med genomsnittet för medverkande grundskolor.
Enkäten genomfördes under vårterminen 2017. Peter Sund tog över rektorstjänsten från nuvarande utbildningschef, Henrik Eriksson i december 2016 och har inte lyckats vända siffrorna. Snarare har de blivit något sämre även om några punkter har förbättrats, bland annat pedagogiskt ledarskap, men bara marginellt.
Sund tror att vårens mögelproblematik på Omega kan ha påverkat negativt. Den tvingade ett arbetslag att flytta till Tessin, redan innan hela Omega flyttade ner.
– Det var en knölig situation under hela vårterminen, säger han.
Ledarskap och utvecklingen av utbildningen är det som hamnar allra lägst i förhållande till andra skolor, i lärarenkäten. Markant med avseende på rektors förmåga att se pedagogernas arbete och sjösätta förändringar utifrån det. Sund är medveten om problemet och det har diskuterats.
– Det har varit en gemensam bild, under de första åren, att närmsta chef inte har förmått att vara så nära som vare sig personal eller chef önskar.
Närmsta chef till lärarna är biträdande rektorer.
– Det är avståndet som skapar frustration, säger han och berättar att de under hösten har en förstärkt ledningsorganisation av just den anledningen.
För att komma till rätta med utvecklingsarbetet vill Sund se att biträdande rektorer jobbar närmare lärarna.
– Att närmsta chef finns med och arbetar nära sina arbetslag för att fånga upp det som sker i nuet och sedan planera för det fortsatta arbetet.
Han ser det även som om skolan startade från noll, 2014, när de fyra grundskolorna slogs ihop och tycker att rutinerna runt utvecklingsarbetet blivit bättre, något som alltså inte speglas i enkätsiffrorna.
– Vi har kommit in lite grann i en annan fas där det finns mer av rutiner. Mera läge av att banka fast saker, säger han.
Elevernas bild är väsensskild från lärarna och föräldrarna. När de tillfrågas känner de sig mer stimulerade än eleverna på de flesta andra skolor runt om i Sverige. Studieron ligger över medel och de anser sig veta bättre än andra vad som krävs i skolan. Något Sund ser som glädjande.
– Det är bättre att det ser ut så här än tvärt om, säger han.