Sverige vill gärna slå sig för bröstet för hur långt man kommit när det gäller jämställdhet men det är bara att kliva in i närmaste styrelserum, hockeymatch eller varför inte Svenska akademien så inser man att något är skevt i de manligt kodade områdena.
Nedvärderande sexuella begrepp används för att nedvärdera varandra och särskilt tjejer.
– Varje dag hörs även i skolkorridorerna. epitet som "Fuckboy" och "King" om killarna medan tjejers status värderas lägre eftersom de är "kärringar, slampor och horor".
Det menar Staffan Furå, lärare på Frejaskolan i Gnesta som brinner för värdegrundsfrågor och jobbar stenhårt för att förändra dåligt beteende, grabbig jargong och taskiga attityder i sammanhanget.
– Ingen har rätt att nedvärdera någon annan för den personens smak, behov eller sexuella läggning.
Staffan Furå menar även att det behöver bli vanligare att killar vågar säga ifrån när de hör vidriga sexistiska kommentarer.
– Män, pappor och killar måste våga sätta ned foten och inte acceptera sunkig grabbhumor av gammal slentrian. Ifrågasätt och förändra i stället för att gå i försvar genom att säga; "alla killar är inte si eller så...".
Är killar rent generellt lite fegare i grupp, eftersom de sällan påpekar taskigt beteende då?
– Jag tror faktiskt att det är så. Kvinnor har lättare att säga ifrån oavsett och även för andras skull inte bara när de själva har något att vinna på det.
I sammanhanget kan det därför vara nyttigt att påminnas om hur viktigt det är att påpeka att ingen ska utnyttjas som inte kan säga nej eller stå emot grupptryck.
På frågan varför vi inte kommit längre år 2018 så tror Staffan Furå tror att det ofta handlar om bekvämlighet. Det är helt enklare att titta bort eller bara slå dövörat till.
– Vi tror att vi kommit så långt här i Sverige men så fort någon väljer att leva utanför den heteronormativa tvåsamheten, så tittar intoleransen genast fram.
Fars dag är för övrigt ingen speciell dag att fira, tycker Staffan Furå.
– Vi killar och män borde i stället fråga oss vad vi kan göra för att förändra situationen. För det är inte tjejerna som ska göra det jobbet åt oss.