Strax innan sommaren stod det klart att två årskurser i Gnestas kommunala grundskolor får surfplattor eller bärbara datorer, som en del av en "ett till ett"-satsning. Det innebär alltså att alla elever ska ha tillgång till en egen dator i någon form om några år.
Kommunen hoppas att satsningen på lång sikt ska höja resultaten i skolan. Förvaltningschefen Christina Thunberg kallar investeringen för en pedagogisk satsning, snarare än en teknisk.
För att ta till vara på den nya tekniken arrangerade kommunen en temadag på Frejaskolan en vecka innan höstterminens start, med föreläsningar och workshops om hur den nya utrustningen kan användas i klassrummen.
‒Nu är det skarpt läge, konstaterar Kerstin Andersson.
Hon är lärare på Kvarnbackaskolan, och ansvarar för den digitala satsningen i kommunen.
‒Jag hoppas att eleverna ska uppfatta att vi verkligen satsar på dem. Eleverna ska kunna bidra och påverka mer, och på så sätt känna att skolan blir mer meningsfull, och känna glädje, lust och engagemang, säger Kerstin Andersson.
Stämningen bland lärarna på Frejaskolan var god och alla som SN pratar med ser fram emot att testa de nya verktygen. I de olika klassrummen fick de bland annat lära sig nya program och att spela in film.
‒Det finns massa möjligheter. Elever som är nervösa över att prata inför klassen kan till exempel spela in en film för att redovisa sitt arbete, säger Elisabeth Pettersson, nyanställd lärare på Kvarnbackaskolan.
Anna-Lie von Hausen, lärare på Welandersborgsskolan, håller med:
‒Det blir också lättare att till exempel dela med sig till föräldrar och mejla länkar, säger hon.
Ida Johansson, lärare på Dansutskolan, tror att det kommer att ta tid innan den nya tekniken får effekt i undervisningen. Rent organisatoriskt underlättar dock datorer och surfplattor en lärares vardag från dag ett, inte minst i samarbetet mellan kollegor, menar hon.
‒Det har ett stort mervärde för oss lärare, säger Ida Johansson.