Henrik Anängen, informations- och kommunikationstekniksstrateg vid Nyköpings kommun tror att de lärare som påverkas i högst utsträckning, även om alla lärare kommer beröras, är lärare i matematik och teknik. Och den stora nöten att knäcka handlar om deras kompetens i programmering.
– Det är svårt att hitta kompetensen lokalt, det är få lärare som jobbar med programmering på Nyköpings grundskolor. På gymnasiet finns det skickliga lärare på teknikprogrammet, säger Henrik Anängen.
Digitaliseringen av samhället har varit på tapeten under en längre tid. Skolan har inte hängt med i utvecklingen i samma utsträckning, även om den knappat in något de senaste åren, berättar han.
– Vi är efter och det finns mycket att jobba med. Skolan är en ganska trög organisation när det kommer till förändringar. Tänk bara klassrumsmöblering. Den har sett ut på samma sätt i hundra år, säger han.
Dessutom tror Henrik Anängen att stöttning från skolledare och lärarutbildningen spelar stor roll.
– Det finns många duktiga pedagoger som är förändringsbenägna och vill göra spännande saker men som kanske inte alltid får rätt stötning - något som också lyfts upp i Skolverkets rapport inför det här beslutet. Sedan har vi lärarutbildningarna, där finns ingenting av det här, säger han.
För egen del blir det bråda tider eftersom de nya skrivelserna i läroplanerna ska träda i kraft redan till hösten 2018.
– Vi har inga konkreta planer ännu. Det är väldigt nytt det här. Men vi kommer sannolikt spetsa in oss på kompetensåtgärder. Det här ska bli roligt och vi kommer greja det, säger han.
Förändringarna i läroplanerna handlar om allt ifrån hur material i slöjden, för årskurs 7-9, kan kombineras med digital teknik. Till att eleverna i årskurs 1-3 i teknikämnet snart förväntas kunna styra föremål med programmering.
– Vi har ett väl utbyggt nät på skolorna. I princip alla skolor har tillgång till trådlös uppkoppling. Och redan i dag får alla elever som börjar årskurs fyra en egen dator vid kommunens alla skolor.
Han tror samtidigt att det bara är en tidsfråga innan politikerna behöver ta ställning till om eleverna redan från årskurs ett ska ha tillgång till dator. Eller om det rent av kommer bli ett krav.
– Från skolverket finns redan i dag förslag på det, säger Henrik Anängen.
Något han ser som mycket positivt.
– Det skulle öka likvärdigheten i skolan.