Lärdomar av dem somflyttar mot strömmen
Faktum kvarstår. Flyttströmmarna går i en stadig riktning mot storstäderna. Fast det handlar nu inte om en enkelriktad gata, det finns även de som flyttar från storstadsområde till mindre kommuner. Den trafiken är dock betydligt glesare. Det finns inte lika många samhälleliga strukturer som drar dem att flytta sina bopålar. Men det är genom dem som flyttar ut från storstaden vi kan få vissa insikter till vad som krävs för att göra flyttströmmarna i landet mer balanserade.
Dessa inflyttare har Kommunförbundet studerat i en rapport som fått namnet Mot strömmen. Slutsatserna är inte revolutionerande, men de tål att upprepas. För att en mindre kommun ska vara attraktiv att flytta till krävs bra arbetsmarknad, god boendemiljö, geografisk närhet och bra kommunikationer till en större kommun samt goda möjligheter till eftergymnasiala studier.
Det är faktiskt inte främst bygdens barn som flyttar tillbaka mot strömmen. Undersökningen visar att den största kategorin bland inflyttarna var individer utan någon tidigare koppling till kommunen. Hemvändare fanns det också, men de var inte i majoritet.
Den genomsnittlige inflyttande är ensamstående, yngre och tämligen välutbildad. Många av dem stannar dock bara kort tid på orten. Det finns tecken på att det blir allt svårare att locka högkvalificerad arbetskraft till mindre orter. De som stannar mer permanent är ofta barnfamiljer, men de är inte lika vanliga som flyttandes mot strömmen.
För att lyckas vända eller hålla jämna steg med uflyttningen krävs det aktiva kommuner som ser till att stärka sin attraktionskraft. Det handlar om att våga pröva nya grepp, men också att aldrig glömma grunderna. En attraktiv kommun uppmuntrar och underlättar för privat företagande, upprätthåller en god offentlig servicegrad, goda utbildningsmöjligheter och kommunikationer i hela kommunen goda boendemiljöer finns som bekant inte enbart i tätorten och samarbetar med andra för att underlätta för pendlare i närområdet.
Att sitta och vänta på att staten ska komma med stora centralstyrda givarsleven är ingen konstruktiv taktik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!