Larmrapport: Äldre får vänta många timmar på mat

Äldre på boenden i Nyköping kan få vänta 13 timmar och mer utan att få mat. Undernäring är mycket vanligt och leder till fler sår, större fallrisk och längre sjukhusvistelser. – Vi har mycket att jobba med, säger koststrateg Tina Hermelin.

Undernäring är inte så vanligt bland äldre som bor hemma. Men risken ökar markant hos äldre som bor på vårdhem.

Undernäring är inte så vanligt bland äldre som bor hemma. Men risken ökar markant hos äldre som bor på vårdhem.

Foto:

Övrigt2017-03-25 06:00

En rapport som presenterades för politikerna i veckan visar att det finns stora brister i Nyköpings kommun. Det kan gå mer än 13 timmar från det att kvällsmaten serveras tills de äldre får frukost. På Nyköpings äldreboenden var nattfastan i snitt 12,25 timmar och medianvärdet låg på 13 timmar. Enligt Socialstyrelsen ska den inte vara mer än elva timmar.

– Man har ett lager i kroppen och bedömningen är att det räcker i elva timmar, sedan tar kroppen från reserver och musklerna bryts ner om man är gammal och skör, säger Tina Hermelin.

Det finns äldre i Nyköping som serveras middag klockan fyra på eftermiddagen och sedan inte får mat igen förrän det är dags för frukost.

– Så kan vi inte ha det, konstaterar Ulrika Spjut, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköpings kommun.

Ulrika Spjut och Tina Hermelin står bakom rapporten om nattfasta där det konstateras att personal saknar tillräcklig kunskap samt att rutinerna måste förbättras.

I dag kan halva näringsintaget under ett dygn serveras inom fyra timmar. Det är inte rimligt, enligt Tina Hermelin, och alla boenden måste arbeta för att fördela måltiderna bättre över dygnets timmar.

– Det handlar inte om att det är viktigt att äta på natten utan om att det är bra att äta lite tidigare på morgonen och lite senare på kvällen och så sover man på natten. Det är det som är målet.

Rutinerna för att kontrollera risken för undernäring har inte heller fungerat.

– Vi är väldigt dåliga på att göra riskbedömningar, säger Ulrika Spjut.

I ett kontrollsystem visade en första koll att 70 procent av de kontrollerade befann sig i riskzonen för undernäring. Men bara i 4 procent av fallen gick personalen vidare och gjorde något åt det. I övriga fall har samma person endast kontrollerats igen.

– Man har gjort första delen på samma patient flera gånger. Man konstaterar att det finns en risk om och om igen och att det blir värre och värre, men inget har gjorts åt det, säger Ulrika Spjut.

Tina Hermelins tjänst som koststrateg är ny i kommunen och förhoppningen är att det ska leda till konkreta förbättringar.

– Tidigare har det funnits bra projekt, men när ingen håller i dem så faller de ju, säger hon.

Hon ska bland annat jobba med personalutbildning.

– Vi har mkt att jobba med, det har vi. Det är därför vi uppmärksammar det här.

Nattfastan mättes i hela länet

Mätningen gjordes under en vecka under hösten 2016.

Nattfastan mättes på 16 avdelningar på sjukhusen i länet samt på 65 enheter i länets kommuner.

Sammanlagt 2 650 personer ingick i kartläggningen i länet. Bortfallet var 308 personer.

I Nyköping ingick alla äldreboenden i kommunen och nattfastan för 530 personer mättes.

Mätningen är gjord en natt och säger inget om hur enskilda individer påverkas, men det går att konstatera att nattfastan är för lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!