Läromästaren lämnar över stafettpinnen
Närmare 500 elever har han haft genom åren, Trosabon och navigationsläraren Karl-Erik Fahlén. De flesta är Trosabor, men jag har haft elever från Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Södertälje och Stockholm, säger Karl-Erik Fahlén.
Det finns ju yngre som kan ta över, säger han.
Det var 1980 som NO-läraren Karl-Erik, som jobbade på Tomtaklintskolan, blev tillfrågad om han ville leda kurser i navigation.
Jag har bott vid en sjö sedan jag var liten och började segla i slutet på 1940-talet. Den här båten har gått nästan ett och ett halvt varv runt jorden, säger han och klappar på sittbrunnen i segelbåten Miss Six.
Fortfarande står hon på land. Runt omkring inspekterar båtägare sina båtar, fejar och reparerar inför sommarsäsongen.
Han har tyckt om att undervisa.
Mina elever var intresserade och duktiga. Jag tycker att det var trevligt, säger han.
Som examensprov lät han eleverna som gick kustskepparkursen navigera i mörker, med hjälp av fyrarna.
Det står inte i böckerna att de ska göra det, men jag tycker att ska de lära sig navigera så ska de klara det, säger han.
Många gånger har han träffat gamla lärjungar på sjön.
En gång drog jag loss en elev som gått på grund. Jag tror han skämdes lite, säger Karl-Erik Fahlén.
Men det är inget att skämmas för. Själv har han gått på grund flera gånger.
Det var en som sa: det finns två sorters människor, de som gått på grund och de som kommer att gå på grund. Alla gör det förr eller senare. Men man ökar sina chanser att slippa om man kan navigera, säger han.
Sjövettet är ibland lite si och så bland folk, tycker han.
Det händer att någon frågar om vägen till Trosa. Jag frågar om personen kan ta fram sitt sjökort. Sjökort? säger de och tittar frågande. Det är som att köra bil på kontinenten utan karta. Hur ska man veta när man ska svänga? säger Karl-Erik Fahlén.
Hans råd till den nyblivna båtägaren är handfasta.
Ska du köra bil tar du körkort först. Det här är samma sak. Lär dig navigera. Kolla att du har plats för båten på land och vid en brygga. Och sitt inte och sup på sjön, säger han.
I sommar ska han som vanligt segla till Gotland. Förr om åren har han haft en båt i Medelhavet, men nu räcker det med skärgården och fritidshuset på västkusten, där han fiskar hummer och sjötunga. Frun Britt-Marie har förarbevis och en av sönerna har seglat över Atlanten.
Det kan vara skönt att segla själv, speciellt om det är fint väder, men det är ju alltid roligast att vara några stycken ombord, säger Karl-Erik Fahlén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!