Lars-Göran – en pappa som gjort karriär

Lars-Göran Malmberg var bara 15 år när han insåg vad han ämnad att göra: jobba i hotell- och restaurang. En lång och intensiv karriär ligger nu bakom honom, men den har inte sått split i relationen till de tre barnen.

Övrigt2013-11-05 00:00

Kvalitetstid kallas det nu för tiden. På 70- och 80-talet, när Lars-Göran Malmbergs barn var små, var ordet inte lika vanligt. Men det är det han ser som nyckeln.

– Alla pappor gör så gott de kan. För mig har det handlat om att när jag varit med barnen, då har jag verkligen varit med dem. Jag har inte hållit på med föreningar eller samlat frimärken när jag varit ledig, säger han.

Lars-Görans CV är milslångt och mynnar ut i titlar som "driftschef, Berns Salonger" och "vd, Grand Hotel Saltsjöbaden". Resan dit startade i Göteborg i mitten av 50-talet. Planen var egentligen att börja på en teknikutbildning i Mölndal, men i väntan på skolstart fick Lars-Göran ett extraknäck som piccolo på Hotel Eggers.

– Jag kände direkt att jag ville stanna. Jag ringde till pappa och berättade, och han sa direkt att "självklart ska du göra det". Att jag fick det stödet har varit centralt för mig. Vi var så oerhört lika, pappa och jag, och han förstod att jag hade hittat hem.

Pappan drev en lanthandel i västgötska Kvänum. En gammal shoppingväska från affären sitter inramad och uppsatt i Lars-Görans nuvarande hem: ett utbyggt sommarhus med utsikt över Hållsviken.

Lars-Göran bor här tillsammans med sin livskamrat sedan 22 år tillbaka – Suzanne Wohlin som under många år drivit Trosarestaurangen Fina Fisken.

– Vi hade känt varandra länge. När jag skulle snärja henne bjöd jag på stekt fläsk med löksås. Och så champagne till det. Det är champagne man ska dricka till stekt fläsk, vet du, men inte i sådana där fåniga champagneglas utan i ölglas.

Barnen Anna, Anders och Tomas fick Lars-Göran tillsammans med sin första fru. Hon jobbade fotomodell, och familjen bodde i flera år ute i världen. Restauranger i Paris, New York och Montreal har alla haft den här västgöten som chef.

Nuförtiden står han gärna vid kastrullerna även hemma. När barnen växte upp hände det mer sällan. Deras mamma fick bära en hel del, tillstår han frankt, men rent känslomässigt har han aldrig varit en frånvarande pappa.

– Just det här med att våga krama sina barn, och att våga säga de tre orden "jag älskar dig". Det är otroligt viktigt alltså. Min pappa kramade alltid mig och det har jag fört vidare.

Lanthandlararvet har också fortplantat sig genom generationerna. Lars-Göran Malmberg älskar att ge service, att dra i trådar och få saker att rulla på, och beskriver det som att han på sätt och vis alltid varit piccolo.

Och tänka sig: mellansonen Anders går i pappas fotspår som källarmästare på anrika Tennstopet i Stockholm.

– Det är lustigt, faktiskt, för när jag fyllde 60 år höll han ett väldigt roligt tal som gick ut på att han aldrig förstod vad jag höll på med när han var liten. Jag gick hemifrån, var borta jättelänge, kom hem och kramade honom och luktade matos.

Dottern och yngsta sonen sysslar med helt andra saker. Utmärkt, tycker pappa – också det ett arv från lanthandlaren i Kvänum.

– Att göra det man vill göra, och att få stöd från sina föräldrar. Det är verkligen A och O.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!