Lars har fått hederspris
Lars Pettersson har gett en stor del av sin fritid till hembygdsrörelsen. Nu senast i Nyköpings hembygdsförening. För sitt arbete belönades han med hedersplakett, vilket är hembygdsrörelsens högsta utmärkelse. Det skedde vid riksstämman i Åmål på torsdagen. Totalt delades sex hedersplaketter ut.
För Lars del började det i Julita. Hembygdsföreningen tynade men 1977 drog man igång ett återuppbyggnadsarbete med Lars som ordförande. Nu finns 600 medlemmar i Julita hembygdsförening.
Men alla föreningar ökar. Det hänger ihop med att de är mycket aktiva. Kanske är det lättare att engagera människor på landsbygden där konkurrensen i utbudet inte är lika stort som i städerna, analyserar Lars.
1979 kom han med i styrelsen för Södermanlands Hembygdsförbund och satt som ordförande i samanlagt tretton år. Under de åren tillkom 17 föreningar. Lars Pettersson har också varit med i riksförbundets styrelse och han sitter fortfarande som ordförande i försäkringsrådet.
Vid tiden för engagemanget i Julita bodde han där och arbetade som budgetsekreterare i Katrineholms kommun, under Göran Perssons tid som kommunalråd.
Det var ett stimulerande jobb, berättar han. Samtidigt fick jag åtagande i beredskapsplaneringen för kommunerna och fick då kontakt med länsstyrelsen. På så sätt kom jag att arbeta för länsstyrelsen med beredskapsfrågor. Och flyttade då också till Nyköping där jag trivs väldigt bra.
I Nyköping blev det en symbolfråga, som det ofta är, som fick igång hembygdsföreningen. Det handlade om Storhusqvarn, som en arbetsgrupp ville och kunde rädda till eftervärlden.
Vilket är då mest intressant med arbetet i hembygdsföreningarna?
Det är dels att gräva i arkiv och dels att intervjua personer om hur det har varit. Bland annat försöker vi göra på det sättet i årsskrifterna. Nu pågår ett stort arbete med att belysa NK:s historia i Nyköping och det kommer att utmynna i en utställning och en bok.
Allt fler söker sig till hembygdsrörelsen. Främst äldre men man försöker väcka intresset bland de unga genom skolbesök. Det kan ge utdelning på sikt när de unga är klara med utbildning och familjebildning. För hembygdsarbete tar tid.
Ja, om man ska ha ut något av det, så tar det tid och det måste man vara beredd att avsätta, säger Lars, som på sin fritid har haft tid också med sommarstugan vid Bråviken och så är han intresserad av Kustlaget.
Det är ingen kris för medlemsrekryteringen, det fylls på kontinuerligt. I Nyköping försöker man också bli ett remissorgan för bostadsbyggandet. Det är viktigt att titta framåt också
Det kan tilläggas att den svenska hembygdsrörelsen har 430 000 medlemmar som arbetar i 1 800 hembygdsföreningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!