Lasarettet anmäler sig för spädbarnsdöd

Med bara nio dagars mellanrum föddes två barn livlösa på förlossningen på Nyköpings lasarett. Barnens liv gick inte att rädda. Chefläkare Lennart Persson har anmält händelserna till Socialstyrelsen, som nu ska utreda det inträffade.

Övrigt2001-09-12 22:27
Frågan är: Har vi gjort vad vi borde, eller har vi förbisett något som hade gjort att vi hade handlat annorlunda? säger Lennart Persson.
Det var i maj i år som två förlossningar på Nyköpings lasarett fick så tragisk utgång. Lasarettets egen utredning visar att personalen vid båda tillfällena hade missat indikationer på att barnen inte mådde bra. Varken barnmorska eller läkare uppmärksammade nedgången i kurvorna från CTG-apparaten. Apparaten används för att mäta och registrera barnets hjärtljud innan och under förlossningen.
Det Socialstyrelsen nu framför allt ska titta på är om detta kan ha påverkat händelsernas utgång.
Det var Margareta Pettersson, verksamhetschef på Kvinnokliniken, som uppmanade Lennart Persson att anmäla händelserna till Socialstyrelsen.
Det är för att få en bedömning utifrån på hur vi har handlagt ärendena. Det är både för vår och för föräldrarnas skull, säger hon.
Både Margareta Pettersson och Lennart Persson betonar att det inte finns någon koppling mellan de båda fallen.
Den här typen av händelser är ju väldigt ovanliga. Här blev det slumpmässigt så att de hamnade väldigt tätt, säger Lennart Persson.
Rutinerna i samband med förlossningar på Nyköpings lasarett har inte ändrats sedan det inträffade.
Det behövdes inte. Vi har våra rutiner och de fungerar bra, säger Margareta Pettersson.
Det är mycket ovanligt att barn dör i samband med förlossningar i Sverige.
Jag tror att siffran ligger på 0,3 procent och det är lägst i världen. Men vi kan aldrig komma ned till noll, säger Margareta Pettersson.
Enligt Lex Maria ska avvikelser från det normala vårdförloppet anmälas till Socialstyrelsen, och det är en sådan anmälan som nu har gjorts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!