Låsningen i flyttkedjan höjer medelåldern i Oxelösund

Äldre som tvingas bo kvar i sina stora hus, nyanlända som bor trångt och högre kostnader för kommuner som vill bygga nytt. Bostadsbristen påverkar hela samhället.

Just nu bygger Kustbostäder ett nytt hyreshus med lägenheter på Norra malmgatan. Men en undersökning visar att de kommunala bostadsbolagen generellt sett har få anbud att välja mellan från byggbolagen.

Just nu bygger Kustbostäder ett nytt hyreshus med lägenheter på Norra malmgatan. Men en undersökning visar att de kommunala bostadsbolagen generellt sett har få anbud att välja mellan från byggbolagen.

Foto:

Övrigt2017-01-25 11:09

‒Det vi jobbar allra mest med och lägger mycket resurser på är detaljplanering och att få fram mark att bygga bostäder på. Det här är ett arbete som har intensifierats väldigt mycket de senaste åren och som vi successivt tillfört mer resurser till. Det är vårt sätt att bemöta efterfrågan. Vi ser att behovet är enormt stort, säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).

Hon är högst medveten om de problem som under de senaste åren även blivit en verklighet i Oxelösund. Men allt är inte i kommunens händer. Byggföretagen har allt svårare att få fram personal med rätt kompetens och material.

‒Det här är en fråga som de kommuner där befolkningen ökar måste hantera. De signaler vi får när vi pratar med företrädare för andra kommuner är att det är svårt att få anbud på de byggen som är ute på anbud, säger Fredriksson.

Catharina Fredriksson ser flera problem med den snabbt uppkomna bostadsbristen. En grupp som är extra utsatt är nyanlända flyktingar.

‒Jag har träffat många nyanlända på Campus som ofta är trångbodda. De bor inneboende hos vänner och får flytta runt. Några kanske får flytta in hos sina barn i avvaktan på en egen lägenhet, säger hon.

Fredriksson menar att Oxelösund skulle må bra av en större rörlighet på bostadsmarknaden.

‒Jag tror att vi skulle få en bättre demografisk spridning då. Vi har generellt sett en äldre befolkning här. I dag är det underskott på lägenheter och det gör att äldre oxelösundare sitter kvar i sina villor eller radhus som kanske är alldeles för stora för dem och så kan husen inte frigöras till barnfamiljer, säger hon.

Det har gjorts saker för att få bukt med låsningen på flyttkedjan. För ett par år sedan stod trygghetsboendet Vitsippan klart i centrala Oxelösund. Lägenheter anpassade – och öronmärkta – åt äldre. Det var inte svårt att fylla det. Över 100 sökande till 37 lägenheter var det när Vitsippan var klart.

Mer resurser till att få fram bostäder

2015–2017 hade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund en förstärkt budgetram med 1,4 miljoner kronor per år för att utveckla arbetet och strategierna kring bostadsplanering. Nämnden har sedan fått en förstärkning med 3 miljoner för år 2017 vilket alltså innebär totalt 4,4 miljoner kronor.

År 2017–2018 har mark- och exploateringsavdelningen en förstärkning med 3 miljoner kronor per år för att få fram byggklar mark snabbare. En särskild satsning på 4,5 miljoner kronor för att främja bostadsbyggandet och för att ta fram fler detaljplaner kommer 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!