Söndagen den 2 augusti 1914 ringde plötsligt klockorna från det röda klocktornet i Östra bergen i Nyköping.
Bara några hundra meter från klocktornet låg Södermanlands Nyheters nybyggda tidningshus på St Annegatan. Tryckarna Sven Paulsson och Victor Larsson var på väg att förbereda den nya tryckpressen för måndagsupplagan av tidningen.
När klockorna hördes förstod de att första världskriget hade brutit ut. Klockorna manade till allmän mobilisering, landstormen, och Sven Paulsson var en av många tusen män som inkallades för att omedelbart delta i ”den allmänna folkresningen till landets försvar”.
Victor Larsson stod ensam kvar vid tryckpressen men lyckades få SN tryckt som på måndagseftermiddagen den 3 augusti meddelade nyheten med rubriken ”världsbranden i full låga”.
I dag återstår bara en askhög av klocktornet i Östra bergen.
Under helgen har Nyköpingsbor folkvandrat förbi för att se förödelsen. Saknaden är stor och många har berättat om sina egna upplevelser vid klocktornet, det som varit en symbol för staden, ett landmärke, med klockor som ringt vid bröllop och begravningar, vid dop och konfirmation.
Men klockorna i Östra bergen har också varit en larmcentral och informationskanal som under nästan tre hundra år, långt innan megafoner, radio, tv och internet existerade, varnat Nyköpingsborna för hotande fara och kallat försvar när fienden hotat.
Klocktornet ska byggas upp igen, det är en omistlig del av Nyköpings historia och av vårt kulturarv.