Låt inte hjort bli ogjort – anmäl viltolyckan

Enligt statistiken går antalet viltolyckor ner i Trosa kommun. Samtidigt kan mörkertalet vara stort – trots rapporteringsskyldighet till polisen.

Foto:

Övrigt2019-01-15 19:31

Under 2018 rapporterades 90 viltolyckor inom Trosa kommun. Enligt statstik från Nationella viltolyckrådet och som bygger på de viltolyckor som allmänheten inrapporterat till polisen har det därmed skett en kraftig minskning av antalet i kommunen.

Under 2017 rapporterades exempelvis 132 viltolyckor och 2016 var siffran 181. 90 är det lägsta antal som rapporterats i Trosa sedan 2010. Det handlade bland annat om 42 påkörda rådjur, 28 dovhjortar och sju älgar.

Michael Isoz är markägare på Åda gods. Han får ofta åka ut och ta reda på djur som blivit påkörda längs väg 218 och Åda.

– Det handlar väl om 3-5 viltolyckor i veckan. Det är ungefär som vanligt, skulle jag säga.

När solen på tisdagen värmde samlades stora hjortskaror runt Ådafältet och Överåda. En flock kunde räknas till 47 individer. Även om hjortarna var mycket skygga när SN var på plats för att ta bilder händer det med jämna mellanrum olyckor när djuren korsar väg 218 – en av länets mest olycksdrabbade.

– Det här ett av de allra vilttätaste områdena i Sörmland och när det är som värst på hösten handlar det om upp till sju viltolyckor i veckan, framför allt med gris och dovhjort.

"När det är som värst på hösten handlar det om upp till sju viltolyckor i veckan, framför allt med gris och dovhjort."

Michael Isoz, markägare

Att inte anmäla en viltolycka till polisen är brottsligt. Ett av syftena med lagen är att förkorta djurets lidande. Enligt TT uppskattar dock polisen att cirka tio procent, kanske mer, av viltolyckorna aldrig inrapporteras. Hur stort mörkertalet kan vara i Trosa kommun är oklart. För att få ner antalet viltolyckor har Michael Isoz i cirka tio års tid kämpat för viltstängsel längs Ådarakan och ut mot gamla E4.

– Men Trafikverket vill inte göra något innan vägen ska byggas om, säger han.

Något år spände Michael Isoz upp plastband längs vägen, men det fungerade inte så bra. Han menar att bilisterna ofta kör för fort.

– De är ouppmärksamma på djur vid sidan av vägen och håller säkert på med telefonerna också. Håll avstånd till framförvarande, rätt hastighet och titta i vägrenen och åt sidorna, råder han.

Gör detta vid viltolycka:

Placera ut varningstriangel 200–300 meter bort. Flytta bilen, slå på varningsblinkers.

Markera olycksplatsen. Använd markeringsremsa eller sätt upp en platspåse.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen. Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen då dessa djur kan bli aggressiva när de är skadade.

Om möjligt, avlägsna djuret från vägbanan.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den. Det ska veterinär avgöra.

Skadat och dödat vilt ska omhändertas. Du får inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten.

Är det ett djur annat är de tolv du har anmälningsplikt för: Avliva djuret själv, flytta djurkroppen från vägbanan.

Källa: Nationella Viltolycksrådet, Motormännen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!