Lättare att arbeta utomlands
Sugen på att jobba utomlands? Det har blivit lättare att studera utomlands sedan Sverige blev ett EU-land. Den fria rörligheten är en av de fyra "friheterna" på EU:s inre marknad, och ger alla EU-medborgare rätt att söka arbete och arbeta i ett annat medlemsland.
För att få uppehållstillstånd krävs pass och ett anställningsintyg eller annat bevis på att man har sin försörjning tryggad. Man har också rätt att ta med sin närmaste familj.
Den som jobbar i ett EU-land omfattas av samma arbetsrättsliga villkor som medborgarna i värdlandet. Då det gäller socialförsäkringssystemet är grundprincipen att man är försäkrad i det land man arbetar och betalar skatt i.
Det finns olika regler för inkomstskatt inom EU, och skattenivåerna skiljer mycket mellan länderna. De flesta EU-länder har sinsemellan dubbelbeskattningsavtal för att personer med inkomster från flera länder inte ska dubbelbeskattas.
Som EU-medborgare har man under viss tid rätt att söka arbete i ett annat medlemsland på samma villkor som landets egna medborgare. Vissa arbeten är dock undantagna, främst tjänster med myndighetsutövning, som till exempel tjänster inom polis, försvar och rättsväsende.
Om man aktivt söker arbete och kan visa att man aktivt söker arbete och har goda möjligheter att få ett jobb har man rätt att stanna i landet i sex månader. Vissa EU-länder har satt gränsen vid tre månader. Den som har rätt till a-kassa har rätt att få pengarna utbetalda i det land man söker arbete under tre månader. Villkoret är att man har varit registrerad på en arbetsförmedling under minst fyra veckor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!