Carin Holtz, enhetschef på Skolinspektionen, tycker att det är konstigt att de inte tagit del av elevens anmälan tidigare.
– Det är inte svårt att få ut den, det är ju allmän handling, säger hon.
Hon säger samtidigt att själva anmälan har gått vidare till Diskrimineringsombudsmannen. Men eftersom det eleven skildrar tyder på att hela skolans arbete med värdegrunden har brister är det även en fråga för Skolinspektionen. Det kan leda till att myndigheten går ut i riktad tillsyn för att se hur skolan arbetar aktivt med frågan.
Redan på onsdagen kontaktade SN ansvariga inom skolledning och landsting med frågor kring anmälan, men det var inte förrän på fredagseftermiddagen som handlingarna nått landstinget, som är huvudman för skolan.
Mikael Palo, landstingets verksamhetsområdeschef för kultur och utbildning, kontaktade genast skolans verksamhetschef och de beslutade att de måste göra en egen utredning på grund av ärendets dignitet.
– Det finns en hel del att göra. Vi kommer att träffa skolans rektor på tisdag morgon för att tala om vad vi ska göra. Den här anmälan hade jag gärna velat ha för länge sedan.
Rektor och studierektor har under veckan varit iväg på konferens, även verksamhetschefen har varit bortrest.
Eleverna har via Facebook fått reda på att skolan väntar in Skolinspektionens beslut, men att de självklart ska agera.
Öknaskolans verksamhetschef säger att det pågår ett ständigt värdegrundsarbete.
– Det finns vuxenstöd och support både på skolan och internatet. Men om anmälan visar på brister i vårt arbete måste vi ta det till oss. Få se om det vi gjort hittills räcker till, säger Ann-Charlotte Lindberg-Thompson.
De elever som uttalat sig i tidningen har inget förtroende för skolledningen. Hur ser ditt förtroende ut för dem?
– Jag har ett stort förtroende så här långt men jag kan inte säga att det kommer stå orubbat om jag får kännedom om det pågår saker som inte har tagits hand om, säger landstingspolitikern Åsa Kratz.