Leif Öhman kan konsten med curlingis
Det är inte bara att bygga en curlinghall. De skiljer sig från hockeyhallarna så det är bättre att göra det riktigt från början, säger Leif Öhman.
Ismakaren från Nagano-OS och chefsismakaren i de olympiska spelen som ska avgöras i Salt Lake City nästa år är i staden för att hjälpa den lokala klubben att komma igång.
Curlingklubben i Nyköping är nämligen vilande sedan något år tillbaka. Därför har de tidigare medlemmarna Dénis Pavlatos och Sture Lundström tagit hjälp av förbundet för att göra sina röster hörda till kommunen.
Det är egentligen inte krångligare att bygga en curlinghall, men det krävs lite andra saker, säger Leif och börjar räkna upp en del viktiga kriterier:
Plattan som isen ska ligga på måste vara helt jämn. Det kan dock inte gjutas som när man bygger ett hus, eftersom det alltid blir förskjutningar i en sådan. Plattan måste vara flytande.
Höjden i hallen är viktig. Ju större hall desto lättare att hålla en bra och jämn temperatur.
Två banor eller fyra, det spelar egentligen ingen roll, men vid tävlingsverksamhet är det bättre med fyra banor. Det kräver ett utrymme som är cirka 20 gånger 50 meter.
Inom curlingsporten är isen A och O. Och för att få en bra is krävs minutiös noggrannhet.
Tanken är att isen ska vara likadan för alla under en hel tävling. Under OS måste jag alltså se till att isen är likadan för alla i elva dagar. Och för att få en bra is måste man ha en stabil luftfuktighet, stabil pebblingsvatten temperatur, inget drag för det kan gröpa ur isen, samma kyla. En tiondels grads förändring åt ena eller andra hållet kan försämra förhållandena, säger Leif.
För 20 år sedan såg han till att en hall byggdes i hans hemstad Jönköping. Fem miljoner kostade den anläggningen och en hel del svett av klubbmedlemmarna.
Och efter Nagano OS ökade vi medlemsantalet från 60-70 till 120, berättar han. Nu ringer man redan under sommaren och bokar curlingtider.
Framgångarna i Japan har gjort att curlingsporten blivit populär igen.
Något som givetvis Nyköpings Curlingklubb vill se hända i Nyköping.
Curling är en sport som man kan spela långt upp i åldrarna. Och man kan börja när som helst, säger Sture Lundström.
I Borås och Göteborg projekteras nya hallar. I Norrköping, som redan har curlingbanor, finns det planer på att göra en bättre hall.
Så curlingen är på väg att växa sig större och vi från förbundet kommer att göra allt för att se till att Nyköping får en bra hall. Vi kan inte hjälpa dem ekonomiskt, men vi kan ställa upp med expertis, säger Leif Öhman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!