Lili älskar semlor

Bagarns barn äter aldrig bullar heter det. Det stämmer på Lili Ann Litell. Hon föddes in i branschen eftersom hennes mamma jobbade på ett bageri och hon har själv arbetat på konditorier och bagerier i hela sitt liv.

Övrigt2004-02-06 10:23
Bakar gör hon numera väldigt sällan hemma. Dock kan hon fortfarande tycka att det är gott med fett och socker ibland. Fast då får det bli semlor och som av en händelse är bageriet just nu fullt av dessa små bakverk. En liten tjuvstart förstås, fast Peters konditori, som Lili jobbar hos är ändå ganska så sena.
Folk börjar fråga efter semlor redan i mellandagarna och en del konditorier gör semlor med saffranssmak redan innan jul. Egentligen är det synd att alla gamla traditioner luckras upp, kräftor och surströmming kan man ju äta året runt nu. Förr så bakade vi bara semlor på tisdagarna från och med fettisdagen, fast eftersom jag älskar semlor så har jag inget emot det här, säger Lili.
Det lilla snedsteget med för tidiga semlor är nog det värsta Lili har gjort för att ta sig ur de gamla hjulspåren. Förutom att ha arbetat på konditori och bageri i hela sitt liv har hon även hållit sig i hemstaden Nyköping.
Nyköping är en precis lagom stor stad så jag har aldrig sett någon anledning att flytta. Öster är ett helt underbart område med alla små affärer, fast det är skandal att de har förstört stan med all ombyggnad, berättar hon.

Det bästa med Öster är alla små affärer som finns kvar här. En för varje vara, som det var förr. Det är nog det jag saknar mest, att det finns så få affärer kvar där personalen verkligen kan det de säljer. Där man kan diskutera med dem som verkligen kan sin sak, säger Lili.
När hon inte står bakom disken och säljer godsaker försöker Lili vara ute i naturen så mycket som möjligt. Tältet har numera blivit husvagn.
Man blir lite bekväm på äldre dar, avslutar hon och följer uppmaningen som står på reklamskylten för semlorna; ät mig, annars blir jag sur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om