Lindström kan bli ny IPC-president

Stigtomtabon Hans Lindström kandiderar till den högsta posten av alla inom handikappidrotten. Han kan vid mötet i Aten den 8 december bli president för Internationella paralympiska kommittén (IPC).

Övrigt2001-11-28 22:54
IPC har sin motsvarighet i Internationella olympiska kommittén (IOK).
Det är till och med så att IPC-ordföranden alltid är med i IOK. Men jag har personligen sagt att jag är villig att låta den som har posten nu (Robert Steadward från Kanada) fortsätta i IOK eftersom han så gärna vill det, medan jag kan koncentrera mig på alla uppgifter inom handikappidrotten, menar Lindström.
Hans Lindström har sysslat med handikappidrott i 40 år både som aktiv och som en administrativ kraft med allt från regelverk, höga poster till antidopning. Han trycker på att det först och främst är samordningsegenskaper både inom de egna leden och med IOK som behövs hos den som ska leda IPC-arbetet. Utveckling av en mera klar policy och struktur är andra administrativa områden.
Men några konkreta, akuta arbetsuppgifter, som exempelvis att ge utvecklingsstörda tillträde till de paralympiska spelen igen.
Efter skandalen i basket sist (Spaniens lag med en ledare som även var korrumperad inom andra områden visade sig ha fuskat å det grövsta, SN:s anmärkning) får de utvecklingsstörda inte vara med. Det är för sent för en ändring redan till Salt Lake City, men sedan det är horribelt om de inte skulle kunna få tillträde igen.
Annars är ekonomi och marknadsföring fruktansvärt viktigt. I Sverige har handikappidrotten det extremt bra i jämförelse med de flesta andra länder. Det finns inget som säger att kenyanerna inte blir lika bra i paralympiska spelen som i OS-löpgrenarna om man ordnar rullstolar och drägliga förhållanden åt dem. När det mera handlar om att överleva går det ju inte att tänka på idrott.
I morgon är det tevedebatt mot de övriga tre som kandiderar, i BBC 5. Motkandidaterna är Philip Craven från Storbritannien, Australiens Bob McCullough och fransmannen François Terranova. De fyra kandidaterna har skrivit var sitt 400 ord långt valmanifest. Det ligger ute på IPC:s hemsida. Och i Aten blir det kandidattal.
Det är tre starka kandidater även om jag själv tycker att jag är bäst, säger Hans Lindström och skrattar hjärtligt.
Han har frivilligt lämnat över ordförandeklubban för det europeiska förbundet. Beslutet meddelas i Aten lördagen den 8 december.
Antingen sitter man och leder ett möte på eftermiddagen eller så får man mata duvorna på Akropolis, säger Hans Lindström.
Förekommer rävspel eller mygel?
Nej, inget alls, förutom den där spanjoren då, och det beror nog främst på att det inte är några pengar inblandat i handikappidrott.
Lindströms idrottsminnen är vitt skilda då amputerade inte släpptes in i paralympiska spel förrän han var veteran.
De tre medaljerna från Montreal -76 värdesätter jag naturligtvis mycket (en av varje valör), men ännu mera faktiskt silvermedaljen från lagkappen i Seoul -88. Det var en ren bonus som kom perfekt. Jag tränade egentligen för ett Masters-VM, men blev uttagen i det svenska lagkapplaget som tog silver. Då var det riktigt bra konkurrens och jag var ju 50 år.
Hans har också ett VM-guld då han tävlade mot ickehandikappade.
När jag ställde upp i veteran-VM över sex kilometer i vatten utanför Copacabana i Rio de Janeiro var det över 50 gubbar med, då var det stort att vinna, säger Lindström.
Efteråt fick jag veta att det var gott om hajar i vattnet tur att jag inte hade den informtionen innan loppet, tillägger han.
Däremot är en resa till Aten i decemberrusket inget som får Hans Lindström att tjuta av glädje. Under åren har han hunnit resa till de flesta av jordens hörn.
Jag brukar sitta och förundras när jag tittar på Bingolotto och folk blir jublande glada för en resa. Min största vinst är de dagar som jag får vara hemma i Stigtomta, menar Hans Lindström.

Fotnot: Ytterligare en svensk ställer upp för val i Aten. Det är stockholmaren Björn Hedman till posten som Medical officer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om