Lindvall fortsätter fotografera olyckor

Med sin kamera dyker han upp vid många trafikolyckor.Ibland är han först på plats.– Pengar är min största drivkraft, säger Peter Lindvall, 65 år i dag.

Övrigt2015-09-03 00:00

Peter Lindvall är en profil i Nyköping. Han tar plats, bjuder på bred östgötska utan hejd på både allvarliga och dråpliga historier ur sitt egna liv.

Han har alltid fascinerats av olyckor, sov redan som barn med en analog polisradio intill sängen hemma i Norrköping.

– Brorsan var vansinnig och döglad när jag flyttade hemifrån, säger han samtidigt som han fortsätter att prata och rösten glider upp i falsett.

På 1970-talet bodde Peter Lindvall i Kalmar och arbetade som bärgare när han började fotografera olyckor som han kom till. Sedan dess har han tjänat pengar på att sälja bilder och nyhetstips till media. Han berättar bland annat om när han kom till en lastbil som vält utanför Mönsterås, upptäckte att en bilist slitit bort rattstången och dragit bort lastbilschauffören – ögonblicket innan lastbilen började brinna. Lindvall tog bilder som han sålde till lokal press.

– Sedan höll jag liv i nyheten. Jag hämtade lastbilschauffören vid sjukhuset och förenade honom med hjälten, som befann sig på en campingplats. Jag tog nya bilder som jag kunde sälja.

Bränder, trafikolyckor, brottsplatser – Lindvall har många gånger infunnit sig där det roterande blåa varningsljuset infunnit sig. Men det är ändå inte en olycksbild som sålt bäst.

– Nej, det är nog den bild som Expressen bad mig att ta på filmstjärnan Greta Garbos okände brorson i Oxelösund. Den sålde jag över hela världen.

Han skrattar högt när han berättar att han flera gånger själv varit huvudperson på löpsedlar.

– "Lindvall djurmat på Ölands djurpark" skrev Ölandsbladet efter att jag där blivit biten av en björn.

Lindvall har inte vunnit priser för sina fotografier, men har sålt bilder i stor mängd – till både kvälls-, riks- och lokal press – just tack vare att han många gånger varit först på plats, före eventuella konkurrenter. Han har också fått kritik – av både skadade, räddningspersonal, vittnen och andra fotografer – för sitt närgångna sätt.

– En gång, när jag hade krupit in i en olycksbil fick jag sedan utskällning på redaktionen, som tyckte att jag hade varit för närgången. Men jag var ju först på plats, valde att ta hand om de skadade framför att ta bra bilder och har ju utbildning i första hjälpen.

Han har genom åren värnat sina relationer med personal inom ambulans, räddningstjänst och polis.

– Samtidigt gillar jag att retas lite... Som den gången då jag hindrade trafiken, hade 245 bilar bakom mig, men blev friad i både tingsrätt och hovrätt.

Peter Lindvall har genom åren sett mycket otäckt i verkligheten. Men det som satt sig fast mest i honom fick han uppleva när han redan som 15-åring arbetade som vårdare i ambulans i Norrköping.

– En scout, en pojke som var lika gammal som jag, hade ramlat utför ett 23 meter högt stup vid Duvberget i Kolmården...

I maj förra året blev Lindvall själv skadad i en trafikolycka. Trots knäckt bröstben och kraftiga smärtor började han tänka på sin kamera när han satt i den kraschade bilen.

– Jag frågade en kvinna om hon kunde ta bilder med min kamera. Det gjorde hon.

I dag fyller Peter Lindvall 65 år och är på grund av dåliga knän delvis rullstolsburen. Men han fortsätter ändå att fotografera olyckor, som han via sin mobiltelefon får kännedom om.

– Jag får ett sms samtidigt som signalen går till SOS. Händer det något och jag är i närheten så åker jag – bara jag har bensin. Jag har skött min ekonomi dåligt och prio ett har alltid varit att ha mat på bordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!