Efter gymnasiet arbetade Linnéa på Ica Supermarket i Trosa och Louise på Coop Nära i Nävekvarn. De jobbade i butik med att sitta i kassan, plocka varor och hjälpa kunder. Men de saknade fast anställning. Och fick upp ögonen för det kommunala bolaget Nyköpings Arenor som sökte en så kallad värd.
Nu är Louise och Linnéa sedan några veckor tillbaka kollegor. På Rosvalla i Nyköping arbetar de treskift. Fastighetsskötsel och snöröjning är ett par av arbetsuppgifterna, att köra ismaskin en annan.
Rosvalla har två ishallar med var sin ismaskin, av olika fabrikat. Linnéa och Louise tycker att maskinen i den stora ishallen är enklare att hantera, eftersom den har mer automatiska funktioner.
När de kör ismaskin måste de ha is i magen. Fordonet är tungt och stort. Föraren måste planera sin körväg så att strängarna av vatten inte överlappas.
Ismaskinen är ett långsamtgående fordon. Men föraren måste utföra jobbet snabbt, exempelvis i pauser mellan ishockeymatchers perioder, och i ett jämnt tempo – stannas maskinen riskerar en duk att frysa fast i isen.
Louise och Linnéa ska gå på grundkurs för ismakare och har än så länge bara skolats in av mer rutinerade. Linnéa minns väl första gången som hon helt ensam fick köra ismaskinen.
– Det var en lättnad, ett bevis på att min kollega litade på mig.
Linnéa och Louise har mest kört ismaskin i samband med ishockeyträningar och allmänhetens skridskoåkning.
– Det händer att barn tröttnar på att åka skridskor, men ändå vill stanna kvar för att titta på ismaskinen. När jag kör ut på isen brukar jag vinka till barnen, säger Linnéa.
Hon och Louise ser med spänd förväntan fram emot att få köra ismaskin i samband med a-lags-match. Louise berättar att hon vid ett tillfälle har kört ismaskin vid en J18-match.
– Det var nervöst och stressigt. Nervöst för att jag inte kände mig säker, stressigt för att tidspressen hängde över mig.
Louise och Linnéa, som båda har körkort för personbil, lär sig också att sköta om ismaskinen. Efter varje körning fyller de den med vatten och tömmer den på upphyvlad is. De vet hur knivens skärpa och batteriets vattennivå kontrolleras. Däremot känner de sig inte säkra på det som gör en duktig ismakare: hur man tillverkar is med rätt egenskaper.
– Sedan jag började här lär jag mig något nytt varje dag, säger Louise entusiastiskt.